Distansritt
13 maj 2021 15:14
Ridsportplus

Hadari och Kjell Westerback enda svenska VM-ekipage

MästerskapDet blev inget svenskt lag utan bara Hadari ox och Kjell Westerback som representerar Sverige på VM och CEI*** 160 km distansritt i Pisa i Italien den 22 maj. En tuff utmaning i konkurrens med 81 startanmälda. "Tack vare den milda vintern hos oss har det varit en perfekt uppladdning," säger den svenska VM-ryttaren.

Hadari och Kjell Westerback enda svenska VM-ekipage
Hadari ox och Kjell Westerback. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan 1985 har EM, och sedan 1986 VM, i distansritt avgjorts vartannat år på 160 km under en dag. Men VM har inte har kunnat avgöras på sex år. Efter VM i Slovakien 2016 där Spaniens Twyst Maison Blanc och Jaume Punti Dachs tog hem guldet, så är de båda fortfarande regerande världsmästare.

    Planen för detta mästerskap är ingen satsning på medalj, utan att klara personbästa på över 16 km/tim och vara bland de cirka 30 procent som brukar genomföra ett VM-lopp. Kjell Westerback.

    I Tryon, USA, 2018 blev VM-loppet avblåst efter några mil på grund av felaktig startprocedur, och 2020 i Italien blev det inställt i september av pandemin. Det var länge ovisst även i år, men en ny organisation jobbade på och fick FEI med sig att flytta VM till maj.

    Tävlingscentrum, start och mål, finns på galoppbanan San Rossoro Racecourse i Pisa.

    Hästen på ett VM och EM måste numera vara minst nio år och både ryttaren och hästen måste vara kvalade.

    81 ekipage

    Det är 81 ekipage från 32 länder (133 respektive 46 VM 2016) men bara 13 länder slåss om lagmedaljerna. I distansritt tar man inte ut ett lag utan det är de tre bästa individuella ekipagen från varje land som bildar laget efter målgång och godkänd slutbesiktning, och på VM får varje land ha max fem ekipage.

    Lite speciellt att det i år är 15 länder som startanmält bara 1 ekipage, och att bara åtta länder har fem ekipage och därmed är starkare. Dessa är Bahrain, Spanien, Frankrike, Italien, Portugal, Ryssland, UAE och USA. Mycket lågt odds på att minst fyra av sex möjliga VM-medaljer rids hem till någon av de åtta länderna.

    Distans_48561032186_54f9fb3577_o
    Spaniens regerande världsmästare Jaume Punti Dachs och Echo Falls vid ett tidigare mästerskap. Foto: FEI/Martin Dokoupi

    Det är med ett lag om minst tre och helst fyra ekipage som Sverige har och har haft en hyfsad möjlighet att vara topp fem och även tagit lag-medalj både på VM och EM.

    Hur motiverar du,  Kjell Westerback, ditt eget beslut när riskerna är så höga i år för att göra en så tuff individuell satsning?

    – Det är en bra erfarenhet både för mig och hästen att resa så långt och att starta på ett mästerskap. Att Hadari får genomföra en 160 km gör honom starkare för framtiden. Planen för detta mästerskap är ingen satsning på medalj, utan att klara personbästa på över 16 km/tim och vara bland de cirka 30 procent som brukar genomföra ett VM-lopp, säger Kjell Westerback som är född 1958, och flera år var vd för ett stort dataföretag men är numera styrelseproffs och har erfarenhet från 4 632 genomförda tävlingskilometer i distansritt.

    Hur har ni tränat och formtoppat när du inte kunnat lägga en bra tävlingsplan under en lång pandemi och dessutom hästvirus (EHV-1) i år?

    – Tack vare den milda vintern hos oss har det varit en perfekt uppladdning. Jämfört med i fjol är Hadari snabbare med lägre arbetspuls och väldigt bra återhämtning. Om vi galopperar en timme i 19-tempo har han godkänt pulsvärde (64/min) på två minuter. Hadari ingår i ett forskningsprojekt på SLU hur vilostrategier påverkar konditionen så därigenom har jag fått bra kvitton.

    Du har cirka 210 mil att köra från stallet till Pisa i Italien. Hur planerar man för det med alla olika smittrestriktioner för häst och folk, flera gränspassager, nattstopp, paus för hästen, tidsgränser för covidtest och intyg, och kanske risk för att fastna i karantän?

    – Fokus har tyvärr varit på resan ned i stället för tävlingen. Värsta faktorn är ändrade restriktioner med kort varsel. Covidtester får nu inte vara äldre än 48 timmar för inresa, så vi måste testa oss i Trelleborg innan vi kör på färjan. Det blir ett nattstopp för Hadari på travbanan i München där man har desinficerade boxar. Resan kommer att ta tre dygn.

    Banan i Pisa är flack och snabb och på flera sträckor finns tungsprungen sand. Blir det varmt blir det kvavt i skogen och banan ligger nära havet. Flera svenska ekipage har 2018 och 2019 tävlat i Pisa på YREM och YRVM 120 km. Har du tagit hjälp av deras erfarenheter av banan?

    – Ja det har jag. Flera i landslagsgruppen har varit på distansritt på San Rossoro Racecourse och hjälpt mig med info. Nu på våren blir det förhoppningsvis inte lika varmt som det varit på hösten då YREM och YRVM avgjordes.

    Du får ha max fyra egna medhjälpare på ett mästerskap. Vilka hinknissar åker med?

    – Camilla och Kent Nilsson åker med mig i bilen så vi kan turas om att köra. Camilla har ju ridit EM och har en seger på VM-distansen 160 km. Anne Lidholm har varit min groom i många år och har även tävlat både Hadari och flera av familjens hästar upp till 80 km. Hon får sällskap på flyget av Hanna Norin som har gedigen rutin i distansritt både nationellt och internationellt. Hanna har 3 989 genomförda tävlingskilometer och ett SM-silver från 2002 och YRSM-guld från 2004. Dessutom är hon utbildad hovslagare.

    Vilka är Hadaris och dina svagheter och styrkor i distansritt?

    – Hadaris styrkor är att han är en fantastisk tävlingsindivid som gör allt rätt i distansritt. Han är i bra kondition och har alltid haft snabb återhämtning i vetgate som numera är 64 slag/minut inom 15 minuter. Jag tycker jag är bra på att vara strategisk och följa min plan. Har alltid en plan B. Svagheter är både Hadaris och min erfarenhet av så här lång resa och ett internationellt mästerskap.

    Är planen att även satsa på EM 160 km i Holland den 6-11 september?

    – Svar ja.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden