Avelsnyheter
1 februari 2021 16:00

Svenskfödde Tomahawk åter i Europa

Svenskfödde SWB-hingsten Tomahawk har korsat Atlanten från sitt hem i Kalifornien för att finnas tillgänglig under årets avelssäsong. "Det här är ett fantastiskt nytt kapitel för oss", säger den amerikanska ägaren om flytten till Europa.

Svenskfödde Tomahawk åter i Europa
Tomahawk på hingstpremieringen i Oldenburg 2013, där han hölls som tvåa. Foto: Kiki Beelitz

SWB-hingsten Tomahawk (f-09 e Tailor-made Temptation-Sandro Hit) är uppfödd av Lena Nyström och ägs av amerikanska Jamie White i Los Angeles. Nu har hingsten lämnat sitt hem i Kalifornien för att stationeras i Tyskland under årets avelssäsong. Det rapporterar Eurodressage.

Tomahawk godkändes i Oldenburg 2011 och blev då en klar publikfavorit. Att hingsten visade på stor potential blev tydligt när han sedan klubbades för det högsta budet efter en lång budgivningsduell på den efterföljande auktionen. 800 000 euro betalade den amerikanska köparen.

Tomahawk genomförde sitt 70-dagarstest i Schlieckau, där han fick 9 för skritt, trav och galopp, 8 för ridbarhet, 8,5 för uttryck och samarbetsvilja. Hans totala dressyrpoäng uppgick till 8,58, vilket var det näst bästa i gruppen.

2013 godkändes han i hannoveranerförbundet och i slutet av året utnämndes han till reservchampion i Oldenburg. Tomahawk tränades upp till FEI-nivå och var begränsat tillgänglig för avel 2012 och 2013.

Flera lovande avkommor

Det tyska ridsportförbundet har 56 registrerade avkommor, 21 är avelsston och Tomahawk är far till inte mindre än tre godkända söner.

Andreas Helgstrand köpte Zico (e Zackerey-Tomahawk) som föl för 37 000 euro och fick honom godkänd i hannoveranerförbundet 2020.

Tomahawk har även flera avkommor som visat stor potential i sporten, bland andra Tara (e Tomahawk-Hotline) och Ruditoma (e Tomahawk-Sandro Hit) som bägge visat framfötterna på elitstoshowen i Oldenburg. Den senare såldes till Sverige på auktion för 70 000 euro. Tara togs även ut till UVM 2020, som dock ställdes in på grund av pandemin.

Flera avkommor har också glänst på bundeschampionatet, bland andra Tom’s Diamond, Tomahawk’s Girl, Toogood Toobetrue, Tom Jones KR, Tiffany och Tatonka.

Tomahawk kommer att stationeras hos Dieter Determann i tyska Vechta.
– Det här är ett fantastiskt nytt kapitel för oss och uppfödarna att komma tillbaka till Tomahawk och avla fram sin nästa vinnare, säger Jamie White till Eurodressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden