Avelsnyheter
24 juli 15:02
Ridsportplus

Svenskfött Trakehnersto kvalad till Bundeschampionatet

PremieringEtt fåtal svenskfödda Trakehnerhästar har tagit sig till det ärofyllda tyska Bundeschampionatet genom åren, antalet kan enkelt räknas på en hand. Monica Lindstedts uppfödning står nu klar för just det.

Svenskfött Trakehnersto kvalad till Bundeschampionatet
Monica Lindstedt är stolt uppfödare och ägare till Replica SB. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Treåriga Replica SB (f -20, Ivanhoe-Summertime, uppf och äg Monica Lindstedt) placerade sig på en tredje plats under Trakehnernas stotest i Tyskland. Med 9 för skritt och galopp samt 8,5 för trav under första dagen respektive 9 för trav och galopp samt 8,5 för skritt i finalen konstaterar uppfödaren och ägaren Monica Lindstedt att känslan hon haft om Replica sedan hon föddes stämmer.

– Jag har trott på henne sedan hon var föl, men hon har haft en speciell historia. Mamman dog när hon föddes, Replica levde sina första sex månader med en amma, berättar Monica.

Stoet visades av Anders Hoeck och även ridbarhet belönades med 9. Den sammanvägda poängen för huvud, hals, bål och ben blev 8 för Replica som fick en sammanlagd bedömning på 87 procent – god marginal till kvalgränsen på 80 procent. Replica blir en av få svensuppfödda Trakehnerhästar som tagit sig till Bundeschampionatet.

– Det känns otroligt. Stort, både för mig och Anders som har velat rida det tyska Bundeschampionatet men inte gjort det än.

Brås på mormor

Bakom Replica finns ett starkt möderne med mamma Roulette och mormor Renaissance III. När kombinationen gjordes mellan Roulette och Ivanhoe hade Monica en bra känsla.

– Jag har haft stora förhoppningar på alla Roulettes avkommor. Man lär sig allt eftersom, jag trodde att det kunde vara en bra kombo med Millenium i andra led, förklarar Monica som direkt såg vem fölet var en kopia av.
– Hon fick namnet Replica eftersom hon är en replika av sin mormor.

Satsningen är en del av Monicas tro på stoet.

– När man tycker att man har en sådan bra individ är det värt att satsa på att utbilda ordentligt och visa. Nu siktar vi på Bundeschampionatet.

Det tyska Bundeschampionatet är årgångstävlingar öppna för tyskregistrerade hästar som kvalificerat sig genom deltävlingar i respektive regionalt avelsförbund såsom Trakehnerförbundet, Hannoveranerförbundet och Oldenburg för att nämna några.

På Bundeschampiontet tävlar 3-åriga hingstar i en klass och ston och valacker i en egen klass. De rids på motsvarande nivå som ett svenskt unghästtest men finalisterna provas av en testryttare i finalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden