Distansritt
23 augusti 2019 08:38
Ridsportplus

Svenskt distansavhopp efter EM

FördömerLandslagsryttaren Emma Svanäng Jinnestål, som red i det svenska laget på EM i England nyligen, avbryter satsningen mot nästa års VM. Skälet är händelser som inträffade under de internationella distanstävlingarna dagen efter EM, säger hon till Ridsport.

Svenskt distansavhopp efter EM
Alla internationella regler var som bortblåsta dagen efter EM, säger Emma Svanäng Jinnestål.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

− Jag kommer inte satsa mot VM med någon av mina hästar. Det jag såg på tävlingarna dagen efter EM förra helgen har fått mig att ligga sömnlös. Ridningen på den sista slingan var helt fruktansvärd.
− Hästar sparkades i magen, de piskades och jag såg groomar kasta tomma vattenflaskor på hästarna för att de skulle springa snabbare. De drevs på något alldeles oerhört utan att FEI:s stewards ingrep. Att stå bredvid och se det hela var vidrigt, säger Emma Svanäng Jinnestål som skrivit ett känslosamt inlägg om upplevelserna i sina sociala kanaler.

Förge detta arabgaloppören Jolie Trixler, ägd, tränad och riden av Emma Svanäng i Töreboda blev Årets 6-åriga unghäst i distansritt.
Emma Svanäng tillsammans med sin häst Jolie Trixler. Foto: Ulf Lonaes

Kände hopp under EM

Emma Svanäng Jinnestål är en erfaren mästerskapsryttare med bland annat ett EM-brons i lag från 2017 i bagaget. På årets EM blev det dock stolpe ut, inget av de svenska ekipagen klarade sig över mållinjen.
– Under själva EM kände jag ändå ett hopp om sportens framtid. FEI har efter VM i Tryon infört en rad nya regler för att förbättra hästarnas välfärd. De märktes tydligt överallt så länge mästerskapet pågick, säger hon.

Alla regler bortblåsta

Dagen efter EM reds två internationella distansklasser på anläggningen i Euston Park, klasser som i distansvärlden ses som ett inofficiellt VM. Tävlingarna, som sponsrades av vicepresidenten i Förenade Arabemiraten Shejk Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, fick i år ett dramatiskt avslut då en av hästarna från just Förenade Arabemiraten dog precis efter målgång.

Jag har fortfarande fruktansvärda bilder från banan på näthinnan.

− Alla internationella regler var som bortblåsta dagen efter EM. Jag har fortfarande fruktansvärda bilder från banan på näthinnan. Pengarna i de här tävlingarna gör att hästarnas hälsa hamnar i skymundan och det har blivit en sport jag inte längre känner igen som min sport. Det känns smutsigt, säger hon till Ridsport.

Bojkottar allt kopplat till G7

Emma Svanäng Jinnestål väljer förutom att skippa VM även att bojkotta alla tävlingsplatser med någon som helst koppling till G7-länderna, Saudiarabien, Egypten, Kuwait, Förenade Arabemiraten och de andra länder i Mellanöstern som ingår i FEI:s grupp 7.
− Som landslagsryttare handlar det om att vara en förebild och ta ställning och det gör jag nu, för mig själv och för mina hästars skull. Det spelar ingen roll om man säger att man som svensk inte rider och tränar på det sätt som många ryttare från G7-länderna gör.

− Deltar man i deras tävlingar stödjer man indirekt en utveckling av sporten som ligger långt ifrån både svenska och europeiska värderingar, säger Emma Svanäng Jinnestål.
Själv fokuserar hon nu på EM 2021.
–  EM blir vårt stora mål framöver. Mellanåren satsar jag på SM, NBM och på lagtävlingar. Beslutet känns helt rätt och jag har full uppbackning från mina sponsorer i det här vilket känns väldigt bra, säger hon.

Länk till Facebookinlägg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-