Distansritt
9 juni 2019 22:09

SM-guldet till Hadari och Kjell

Distans-SMSimlångsritten var årets svenska mästerskap i distansritt, och guldet gick till Kjell Westerback och Hadari ox - detta blev Kjells andra SM-medalj.

SM-guldet till Hadari och Kjell
Kjell Westerback och Hadari galopperar över mållinjen som vinnare i Senior-SM. Foto: Pauline Högdahl

Årets SM-värd var för andra året i rad Simlångsritten som de senaste åren haft ett bra samarbete med Stjernarps Gods där start och mål fanns.

Stora delar av banan går också genom Stjernarps åkrar och skogar. En bana som är kuperad med flera vägbyten på både grus, asfalt och skogsstigar och därmed anses som en teknisk bana i distansritt.

Mest mulet, sol som tittade fram ibland och direkt höjde temperaturen, och någon kortare regnskur. Det var de tidiga förutsättningarna när Svenska Mästerskapen i distansritt för seniorer och young rider startade i arla söndagsmorgonen utanför Halmstad.

_dsc2347
Prisutdelning vid seniorernas SM med Kjell Westerback/ Hadari, Jacob Hellencreutz/Seringo och
Görel Sigurdson/Essemess. Foto: Privat

Bägge loppen internationella FEI-lopp där seniorerna skulle klara 160 km och young rider 120 km på samma banor.

Åtta ekipage till start

I seniorernas lopp CEI*** 160 km kom åtta ekipage till start varav två från Norge och alltså sex ekipage som skulle göra upp om medaljerna. Det var 5 sträckor på 40, 40, 32, 32 och 16 km. Sträcka 1 och 2 samt 3 och 4 reds alltså två gånger. Obligatoriska vilotiderna för hästarna i samband med veterinärkontrollerna i vetgate efter varje sträcka var satta till 40 eller 50 minuter.

Till vetgate 1 kom nästan hela startfältet inom cirka 4 minuter. Hadari ox/Kjell Westerback pulsar in på 1,24 minuter (godkänd pulsgräns 64 slag/minut eller under) och tar en minutledning före de andra med ett tempo på 15,70 km/tim. Bakom finns i ordning: Enzo Exklusive ox/Timmy Compier, Ghaniyah ox/Ann-Therese Helgesson, de båda norska ekipagen, Seringo ox/Jakob Hallencreutz och Deres ox/Annelie Eriksson. Essemess ox/Görel Sigurdsson gjorde ett ensamt lopp från start 20 minuter bakom de andra.

Efter 80 km och halva loppet stoppas Enzo Exklusive i vetgate 2 av veterinärerna för gait (rörelsestörning). Hadari fick en ledning med 1 minut till Deres när Annelie bad om en fartökning från 15,34 km/tim till 16,26 andra varvet på första sträckan. Ghaniyah hänger med 3 min. bakom Hadari, men övriga svenska ekipage är 27 min. eller mer bakom.

Samma ankomsttid i vetgate 3

Efter 112 km har två heta guldkandidater visat vad de vill. Hadari och Deres har exakt samma ankomsttid i vetgate 3, men Hadari tappar tid till Deres då han behöver drygt 7 minuter mot Deres 1,53 min. för att stoppa tiden genom att passera över chippet till veterinärerna och pulskontrollen. Deres kunde därför gå ut på fjärde sträckan drygt 4 min. före Hadari. Ghaniyah lämnade tätduon och hamnade cirka 19 minuter bakom täten. Näst sista sträckan slutade med uteslutning för metaboliskt.

På 160 km är det ofta på de två sista sträckorna som uthålligheten, styrkan och taktiken brukar ordna placeringarna och medaljerna. Så även på årets SM. Deres och Annelie är 21 minuter före Hadari och Kjell in till vetgate 4, men det är ju aldrig klart förrän det är över. Speciellt inte i distansritt. Det blir tummen ned av veterinärerna för Deres igen på ett SM. Kjell rider sista sträckans 16 km på nästan samma tempo som från start, 15,2 till 15,9 km/tim. Klarar slutbesiktningen med 56 i puls och rider hem guldet och sin andra SM-medalj.

I det läget är det bara två ekipage kvar i loppet som kan ta hem silver- och bronsmedaljerna. Och så blir det. Seringo/Jakob Hallencreutz klarar silvret med tiden 11.49,45tim/1,53 km/tim. Essemess/Görel Sigurdsson blir bronsmedaljörer på 11,52,07 tim/13,48 km/tim.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden