Dressyr
9 juni 2019 21:10

YRSM-guld till Golden Question och Ebba Bota

Distans-SMÅrets svenska mästerskap i distansritt för young riders bjöd på dramatik. Sjukdommar och felridning var bara några av ingredienserna, men guldet togs till slut av Ebba Bota.

YRSM-guld till Golden Question och Ebba Bota
SM-guldet togs av Ebba Bota med Golden Question. Anna Remmare med MZ Zou Zou tog silver och Selina Andersson Kjellberg med SL Dalilah tog brons. Foto: Pauline Högdahl

Mest mulet, sol som tittade fram ibland och direkt höjde temperaturen, och någon kortare regnskur. Det var de tidiga förutsättningarna när Svenska Mästerskapen i distansritt för seniorer och young rider startade i arla söndagsmorgonen utanför Halmstad. Bägge loppen internationella FEI-lopp där seniorerna skulle klara 160 km och young rider 120 km på samma banor.

Årets SM-värd var för andra året i rad Simlångsritten som de senaste åren haft ett bra samarbete med Stjernarps Gods där start och mål fanns. Stora delar av banan går också genom Stjernarps åkrar och skogar. En bana som är kuperad med flera vägbyten på både grus, asfalt och skogsstigar och därmed anses som en teknisk bana i distansritt.

Det var sju young rider (från året man fyller 14 år till året man fyller 21 år) som gjorde upp om medaljerna på en CEI**120 km. Ungdomarna kom till vetgate 1 ganska samlade inom 2 minuter med ett undantag. Där tog YRSM slut för Itz Sheila för gait med klassens yngsta ryttare Joline Lindblom ombord. I tätklungan fanns i ordning: Golden Question ox/Ebba Bota, Ruby Sundae/Kajsa Carlsson, Baltazar/Erika Ahlberg, MZ Zou Zou ox/Anna Remmare och med Sl Delilah ox/Selina Andersson Kjellberg 4 minuter bakom.

Förlorade en timme på felridning

Årets YRSM blev händelserikt på ett tråkigt sätt. Kajsa blev akut sjuk och måste bryta på banan. Selina såg fel på färgen vid ett vägbyte och red fel. Det tog tid innan teamet hittade henne och de båda fick rida tillbaka till felridningen och fortsätta på rätt väg, men det kostade nästan en timme till de andra. Baltazar utesluten i vetgate 3 för metabolik, vilket kan berott på att han inte druckit tillräckligt. Det blev heller inte andra raka YRSM-guldet för Isa Jasmine och Mikaela Linnér. Isa fick problem med magen i vetgate 2 och stoppades för metabolik. Med två sträckor kvar var det bara tre YR-ekipage kvar i loppet.

Det blev en härlig revansch för Ebba Bota som ju blev utesluten i slutbesiktningen på YRSM 2018. Ebba från Malmö är född 2001, och är stalljockey och medryttare hos distansrittsfamiljen Kjellén i Skåne. Golden Question (fuxsto f. 2004 Garizim – Red Baron, uppf. Irene Andersson, äg. Gunilla Kjellén) Segertiden blev 7.27,48 tim/16,08 km/tim.

Ökar chansen till VM-biljett

YRSM-guldet var Ebbas andra seger och den första på internationell 120 km och ökade säkert chansen till en VM-biljett senare i höst. Frågan är bara med vilken häst. Silvret till MZ Zou Zou och Anna Remmare som nu bara saknar ett guld på YRSM för att medaljskörden ska bli komplett. Bronsmedaljörerna Sl Delilah och Selina Andersson Kjellberg gav aldrig upp efter den kostsamma felridningen och visste nog att distansryttarnas valspråk ”Att genomföra är att vinna” kan löna sig ibland. Alla tre medaljörerna ingår i landslagets spetsgrupp.

I juli ska distansrittsungdomarna ha ett landslagsläger och då kommer grunden säkert att läggas inför YRVM i Italien den 19-22 september.

Presstopp: Hadari ox och Kjell Westerback red hem SM-guldet på 160 km.

Fotnot: I skrivande stund är det fortfarande seniorekipage kvar på banan. När silver och bronsmedaljerna är klara så kommer ett seniorreferat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden