Distansritt
18 augusti 2019 09:33

Guld till Italien och Spanien på EM i distansritt

EM i distansrittDet blev ingen ny bronsmedalj på EM för det svenska laget. Det individuella guldet reds hem av Italien och lagguldet av Spanien.

Guld till Italien och Spanien  på EM i distansritt
Jessica Holmberg och PQ:s Solero blev uteslutna med 40 km kvar på EM i England. Här kyler hon sin häst efter en flygande service på banan. Foto: Katarina Mungsgård

EM i distansritt CEI**** 160 km avgjordes i år i Euston Park utanför Thetford i England. Det var 63 startande från 20 nationer och banan var teknisk och varierande med många vattenpassager.

De svenska ekipagen var PQ:s Solero ox/Jessica Holmberg, Baronez Wilda ox/Emma Svanäng Jinnestål, Chaman ox/Josefin Blom Lugn och FF Lawrence ox/Annelie Ohlén.

Starten blev ganska utspridd men lugn och okomplicerad under en solig blå himmel. De 63 hästarna formerade sig direkt antingen enskilt eller i små och lite större klungor. Spaniens fem ekipage tog direkt täten vilket var både väntat och har hänt förr. EM-ekipagen har 15 minuter på sig att passera startlinjen som var målrakan från andra hållet. FF Lawrence/Annelie Ohlén anförde de fyra svenska ekipagen som kom iväg i andra halvan av startfältet väl medvetna om att man har en lång dag framför sig och 160 km att rida. Alla hästar utom en galopperade.

Vetgate 1

Först in till vetgate 1 och pulskoll efter 40 km och med 40 min. obligatorisk vila för alla efter godkänd veterinärbesiktning kom två av Italiens ekipage med ett tempo på 23,5 km/tim. Tätt bakom ett ekipage från Spanien, Slovakien, Spanien, alla fem från Frankrike och Spanien igen. Det var Sequinte/Carolina Tavassoliasli som ledde och kom till pulskontrollen efter supersnabba 73 sekunder från ankomsttiden med otroliga 45 i puls! Båda italienska hästarna ägs i Förenande Arabemiraten, UAE, och det är inte okänt i distansrittsvärlden att Italien och UAE har ett nära samarbete i distansritt.

Det var den svenska unghästen FF Lawrence med rutinerade hundpolisen Annelie Ohlén ombord, som har 11 genomförda 160 km och ridit VM, som var först in av svenskarna 31 minuter bakom ledarduon med ett tempo på 17,6 km/tim. De red in på plats 37 efter första sträckan. Wilda och Emma blev stoppade för gait (oregelbunden gång vanligen=hälta) och det svenska laget blev då mycket mer sårbart. Chaman klarade en ompulsning och PQ:s Solero godkänd i vetgate. Det var 6 ekipage som uteslöts av veterinärerna i vetgate 1. Annelie gick ut 14 km bakom tätduon enligt svensk rapport från Euston.

Vetgate 2

Efter 72 km är topp tio i stort sett intakt inom 12 minuter. Italienduon leder före rutinerade Michaela Supekova (som tävlat I Sverige) Slovakien, tre toppekipage från Spanien, Leonie Schoonderwoe och Marijke Visser, Holland (silver VM 2014, men blev utesluten i vetgate 3 för gait), Spanien och fyra av de franska ekipagen. FF Lawrence godkänd med platssiffra 33 efter att ha ökat till 17,3 km/tim. PQ:s Solero landar på 1 tim 12 min bakom tätdoun. Chaman får lite draghjälp av de båda norska ekipagen Arash/Lene Hammeren och Doratshah/Tonje Danielson och den trion bildar kön så långt.

Vetgate 3

Efter 98 km spricker försöket att ta ett nytt svenskt lagbrons. FF Lawrence blir utesluten för metabolic. Metabolic betyder ämnesomsättning och veterinärens bedömning att utesluta kan bero på flera olika saker. Allmäntillstånd, magljud och uttorkning är några men i distansritt handlar det ofta om för hög puls (max 64 slag/min) men så var det inte för FF Lawrence som hade 61 i puls. Veterinärerna använder också nästan alltid ett s.k. Ridgeway-test som ett mått på hästens återhämtning, och det kan också spela in och vara grund för uteslutning.

Vetgate 4 och 5

På 160 km brukar det vara när runt 120 km avklarade som agnarna skiljs från vetet, ofta i form av s.k. svackor, och loppet börjar då på allvar. I vetgate 4 efter 118 km håller Italienduon fortfarande ställningarna 5 min före Michaela Supekova och flefaldiga guldmedaljören på EM och VM Maria Alvarez Ponton, Spanien. Top tio rider på mellan 20,8 och 22,9 km/tim och det är 30 minuter mellan 1 och 10 i top tio. Det spanska laget leder med cirka 7 min före det franska. Med 58 i puls blir Chaman utesluten i reexamination, som är en förkortad och snabb koll alldeles innan man sitter upp inför nästa sträcka. Den görs för att säkra upp att inte något hänt med hästen under viloperioden och vissa problem visar sig inte alltid i första besiktningen. Djurskyddet är hela tiden prio ett i distansritt, men när man utesluter en häst på mästerskap och lång distans så sker det alltid en skriftlig omröstning mellan tre veterinärer.

Alla svenska ekipagen har gjort en bra prestation, men i dag var marginalerna inte med oss och så är det ibland i ridsport

Reservhästen Sune, alltså PQ:s Solero, har kämpat på som enda svenska häst, men i reexamination inför sträcka 5 blir han utesluten för både gait och metabolic. Spanien har kopplat ett rejält grepp om lagguldet på Frankrike som bara har tre ekipage kvar mot Spaniens fem. Belgien, som har 4 kvar, ligger bra till för en pallplats med laget.
– Alla svenska ekipagen har gjort en bra prestation, men i dag var marginalerna inte med oss och så är det ibland i ridsport. Ingen svensk häst har behandlats och det är ingen svensk häst som inte är okey i morgon. Det är tråkigt när det slutar så här, men det är en del av sporten och jag lider med ryttarna som satsat så hårt på EM, säger Mia Svensson, landslagsveterinär och landslagsledare för distansrittens seniorer.

Årets EM slutade med en dubbel pallplats för Spanien. Sequinte/Carolina Tavassoliasli, Italien, som haft ledningen från start kroknar på sista sträckan. Klarade först en bronsplats enligt resultatlistan men diskvalificerades efter några minuter av Ground Jury. Orsaken oklar i skrivande stund. Bronset i stället till Echo Falls/Jaume Punti Dachs 7.35,40 tim/21,07 km/tim. Han tar sin femte EM-medalj sedan 2013. Silver till T´aime de Coeur/Paula Muntala Sanchez, Spanien, 7.08,03 tim/22,43 km/tim. En ny EM-medalj till Paula som tog YREM-guld på 120 km 2016 i Portugal. EM-guldet till Sacha el Kandhaar/Costanza Laliscia, Italien 7.07,18 tim/22,47 km/tim, som lurat precis bakom Sequinte hela loppet.

I lagtävlingen, där de minst tre bästa individuella tidsresultaten från varje nation bildar laget i distansritt, tog Spanien sitt tredje raka EM-guld!

EM-loppet avslutades i mörker med 7 ekipage kvar på banan kl. 21.30. En uppdatering och fullständiga lagresultat kommer i morgon söndag och då startar också 8 svenska ekipage i de nationella kringklasserna med höga prispengar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden