Världen
7 november 13:39
Ridsportplus

Sverige får FEI att ändra sig efter dödsfall

FEI:s årsmöteHästen som dog vid världscupfinalen i våras leder till att FEI vill ändra i regelverket, efter att Sverige tryckt på. I andra fall har svenska förslag motats bort.
– Men vi ser ändå att det sker förflyttningar, och vi kommer att fortsätta driva på för en stärkt hästvälfärd, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare i Svenska Ridsportförbundet.

Sverige får FEI att ändra sig efter dödsfall
Chromatic BF var trea i världscupens andra runda med sin ryttare, amerikanska Jill Humphrey. Några timmar senare dog hästen. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I nästa vecka är det dags för General Assembly, FEI:s årsmöte som i år äger rum i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Sverige har i år varit ovanligt aktivt och lagt förslag på en rad områden.

    Men bara ett av förslagen ser ut att gå igenom. Det handlar om vad hästar får behandlas med under tävling, och är en följd av dödsfallet under världscupfinalen i Riyadh i våras. Hopphästen Chromatic BF dog i samband med att han fick en injektion, som kan ha orsakat en allergisk reaktion. Händelsen har redan fått USA:s ridsportförbund att ändra regler.

    FEI:s årsmöte väntas nu besluta om ett förbud mot att behandla en häst med vitaminer eller mineraler under en tävling, utom i akuta lägen.

    Vill stoppa tävling för hästar som medicinering

    Men på en rad andra punkter får de svenska förslagen inte gehör. Om man fortsätter på det veterinära området vill Sverige stoppa hästar som går på medicinering från att tävla samma dag. I dag tillåts bland annat omeprazol och antibiotika, och den svenska inställningen är att en häst som måste ha läkemedel inte kan anses vara i tävlingsmässigt skick. Bara friska hästar ska tillåtas tävla.

    – Vi driver på i detta för att det är nödvändigt, men vi har inte majoriteten i FEI med oss, konstaterar generalsekreterare Johan Fyrberg som åker till Abu Dhabi tillsammans med Svenska Ridsportförbundets ordförande Sandra Ruuda.

    FEI menar i sitt svar på det svenska förslaget att det inte är för hastens bästa om den inte kan få läkemedel, och att beslut tas i varje enskilt fall om hästen kan anses vara i tävlingsmässigt skick.

    – Vi menar förstås inte att det ska vara ett totalstopp för medicinering på
    tävlingsplatsen. En häst som är sjuk eller mår dåligt måste givetvis kunna få
    läkemedel. Men medicinering får aldrig vara en genväg till prestation, säger
    Johan Fyrberg.

    FEI planerar också en etisk genomgång gällande hur läkemedel ska användas på tävlande hästar.

    Kandar och spöanvändning drivs vidare

    Ett annat exempel där Sverige inte fått gehör är förslaget om att kandaret ska vara frivilligt, som Ridsport skrivit om tidigare.

    Svenska Ridsportförbundet har också föreslagit att FEI ska anta de svenska reglerna för spöanvändning i hoppning, där spöet bara får användas som anvisning, inte att slå med, och max två gånger. FEI:s förslag inför årsmötet är att inte ändra nuvarande regler.

    – Vi har sett att vår regel fungerar utmärkt på svenska tävlingar, och vi kommer att fortsätta driva frågan, lovar Johan Fyrberg.

    Bereder och förankrar

    Vad som händer eller inte händer på själva årsmötet, General Assembly, är förvisso viktigt, men Johan Fyrberg ser minst lika mycket fram mot de regionala mötena som föregår årsmötet.
    – Jag har precis fått agendan för de regionala mötena, och ser att flera av våra frågor finns med där.

    – Vi har lagt mycket tid på att bereda och förankra våra frågor inte bara inom förbundet, utan också genom möten med våra nordiska och baltiska förbund, liksom med de stora förbunden i Europa.

    Vill ha hästvänliga tävlingsplatser

    Svenska Ridsportförbundet har identifierat ett antal områden där Sverige vill se förändringar inom FEI. Regler om kandar, spöanvändning och att hästar som medicineras inte ska tävla är några av dem, men listan är längre än så, säger Johan Fyrberg.

    – Det handlar om att få en förändring av bedömningen i dressyr, där fokus ska gå från teknik till harmoni. Vi vill också stärka rollen hos stewards på framridningen, så att deras viktiga funktion används fullt ut, och vi vill att tävlingsplatser ska utformas så mycket som möjligt för hästens bästa.

    – Många tävlingshästar tillbringar mycket tid på tävling, och då måste hästvälfärden byggas in där. Hästar ska få möjlighet att utöva sitt naturliga beteende även på tävling, säger Johan Fyrberg.

    Se över unghästmästerskapen

    Svenska Ridsportförbundet vill också att reglerna för unghästmästerskap anpassas efter hästarnas utbildningsnivå och mognad snarare än att den unga hästen ska anpassas till tävlingsformen.

    – Det är hästens förutsättningar som ska vara vägledande – inte marknadskrafterna, säger Johan Fyrberg.

    De här förslagen ska Svenska Ridsportförbundet ta med sig in i diskussionerna som föregår årsmötet.
    – Med förankring får vi med oss fler på vår linje innan vi lägger skarpa förslag, säger Johan Fyrberg.

    Läs mer på Svenska Ridsportförbundets sajt om de svenska fokusområdena.

    Alla handlingar till FEI:s General Assembly

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym