Fälttävlan, Ponny
27 september 2021 10:52
Ridsportplus

Sverige överlägset på NBM

MästerskapDet blev total dominans för Sverige på Nordiska/Baltiska mästerskapen som avgjordes i Hermanstorp i helgen - de svenska ryttarna tog hand om tio av tolv möjliga medaljer och guld i samtliga kategorier. "Det blev storslam", konstaterar landslagsledaren Viktoria Carlerbäck.

Sverige överlägset på NBM
Amanda Andersson var en av helgens alla vinnare - tillsammans med Jersey red hon hem guldet för unga ryttare. Foto: Tom William-Lindström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Samtidigt som seniorerna tog ett EM-brons i Avenches såg Sverige till att rida hem samtliga guld när Nordiska/Baltiska mästerskapen avgjordes i Hermanstorp under helgen – det blev guld i lag för ponny, juniorer/young riders och seniorer. Individuellt blev det trippel svenskt på ponny, medan guld och silver gick till Sverige i de två hästklasserna.

Sverige-nm-guld-fj
Sveriges guldlag i den trestjärniga klassen. Foto: Fredrik Jonsving

Viktoria Carlerbäck, landslagsledare för de unga ryttarna på häst, berättar att framgångarna dels beror på ett nytt upplägg från svensk sida.

– Vi har gjort om taktiken lite kan man säga. Tidigare har vi bara låtit juniorer rida i den tvåstjärniga och young riders i den trestjärniga. Så har det funkat förr, men vi har inte haft så stora framgångar på nordiska – det är klart att det är en bra utmaning för de yngre, men samtidigt har ju folk undrat om vi inte är bättre än så… När nu tävlingarna gick på hemmaplan så tyckte vi att det var viktigt att försöka vinna några medaljer. Därför försökte vi att toppa lagen i år, och det tycker jag att vi lyckades med, både Lena Bredberg på ponny och jag.

Högre status

Mästerskapen har tidigare inte rankats särskilt högt, men Carlerbäck tycker sig se en ändring.
– I år var var det högt tryck på tävlingarna, med många starter. Nordiska har inte haft så hög status tidigare, men nu har jag fått stort gehör när jag frågat om folk ville rida i laget.

Motståndet kom från Danmark, Norge och Finland, och i startfältet fanns även några få ryttare från Estland.
– De som ställde upp var det bästa på den här nivån, det är ju inte så många fyrstjärniga hästar som går ner och startar trestjärnigt för att det är NM, utan det är hästarna som går på den nivån som kom till start.

Stöd från publiken

Tävlingarna började dramatiskt, då taket lyfte på ett av stallarna i torsdags.
– Arrangören har gjort ett jättejobb, efter kaosen i starten då de fick ordna uppstallning på bygden åt alla. De har satsat med ett nytt vattenhinder och sedan har de topparenor för dressyr och hoppning, så det blev verkligen en internationell prägel, menar Viktoria Carlerbäck.

Publiken hittade, till ryttarnas glädje och kanske förvåning, till tävlingarna.
– För hemmaryttarna var det extra roligt, det var ett väldigt tryck på på publiken. Det var mycket folk på plats och arrangören hade gjort ett bra jobb med att sprida ut alla. Just det här att det var publik igen, det blev rätt påtagligt för både ryttarna och hästarna, särskilt i hoppningen där de kom rätt nära.

Vi gör vårt yttersta för att producera nya stjärnor.

”Inkörsport för många”

Chanserna att få rida i lag kommer inte särskilt ofta för ryttare på den här nivån, och Viktoria Carlerbäck lyfter vikten av att faktiskt få öva sig på det.

– Framgång föder framgång, jag skrev till Fredrik Bergendorff efter seniorernas brons, att vi gör vårt yttersta för att producera nya stjärnor – det här är en inkörsport för många, just det här att rida i lag och lära sig det. Det är ändå en del press att gå ut som sistaryttare, och vi har inte så många möjligheter att rida i lag på den här nivån.

Samtliga resultat

Svenska medaljörer på NBM

PONNY, LAG – Guld till Sverige genom Sally Wittvången/Loughlan Lad, Julia Oscarsson/Malibu, Ida Jansson/Derinograhn Kestrel och Signe Kvarnstrand/Golliath.

PONNY, INDIVIDUELLT – Guld till Moa Elofsson/Waterloo, silver till Sally Wittvången/Loughlan Lad, brons till Signe Kvarnstrand/Golliath.

JUNIORER/YOUNG RIDERS CCI2*-S, LAG – Guld till Sverige genom Elin Lanned/Giselle, Saga Wetterqvist/Sturevallens Amor, Maya Andersson Gouveia/She’s My Master och Amanda Andersson/Jersey.

JUNIORER/YOUNG RIDERS CCI2*-S, INDIVIDUELLT – Guld till Amanda Andersson/Jersey, silver till Wilma Nyhlén/Stinger.

CCI3*-S, LAG – Guld till Martina Andersson/Dupicor, Emma Tingsby/Zinobi, Sandra Gustafsson/Koordinat och Jonna Britse/Quattrino.

CCI3*-S, INDIVIDUELLT – Guld till Jonna Britse/Quattrino, silver till Katrin Norling/Fernando-Ukato.

Jonna_britse
Jonna Britse är dubbel nordisk-baltisk mästare med Quattrino. Foto: Tom William-Lindström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden