Fälttävlan
15 maj 2022 13:01

Sverige på pallen när VM-banan testades

Nations CupDet svenska gänget höll ihop det och tog en pallplats i säsongspremiären av Nations Cup. Detta efter felfria rundor av tre av de svenska lagekipagen.

Sverige på pallen när VM-banan testades
Aminda Ingulfsson och Joystick var bäst i det svenska laget. Foto: FEI

Det blev en spännande upplösning av säsongens första Nations Cup som reds i ett soligt Italien på samma plats där VM går i september.

Sverige låg trea inför hoppningen efter en stark upphämtning i lördagens terräng.

Frankrike, med bara tre lagekipage kvar, ledde med 87,1 straff och Schweiz var tvåa med 87,2 straff. Närmast efter Sverige, som hade 113,6 straff, var Nya Zeeland med 115,7 straff. Aminda Ingulfsson var bästa svensk inför hoppningen med 37,8 straff efter dressyr och terräng, vilket la henne på 20:e plats individuellt i det drygt 60 ekipage stora startfältet. Direkt efter sig hade hon sina lagkamrater Malin Josefsson och Sara Algotsson Ostholt.

Alla hästar i svenska laget, som har tre SWB-hästar, visades och godkändes på söndagens hästbesiktning.

Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z gick ut först i det svenska laget i banhoppningen. Ekipaget hade inte sin bästa dag på jobbet och fick 12 straff med sig.

Svenska nollor

Sara Algotsson Ostholt visade en Chicuelo som hade spänst kvar i kroppen så att det räckte till att komma upp kvickt även när han kom lite tajt inpå hindren. Ryttaren gjorde en segergest när hon hade korsat mållinjen.

Direkt efter kom Malin Josefsson och Golden Midnight som var en av få hästar som dubbelnollade lördagens terräng. Galoppen var inte lika schwungfull under söndagens hoppning som i terrängen, men sprången var spänstiga och fina. Valacken vilja var det heller inget fel på och Malin Josefsson hade händerna fulla ett par gånger. Men trots lite spänningar mellan ryttare och häst satt nollan som den skulle.

När Aminda Ingulfsson red in med Joystick skulle en felfri runda av ekipaget garantera en pallplats för Sverige. Ekipage visade, liksom ofta tidigare, att det är säkert i hoppningen. Banan hoppades i en stadig galopp och det var inga tveksamheter någonstans – Sverige hade sin tredje nolla i hoppningen och en klar pallplats.

När svenskarna hade gjort sitt var majoriteten av ryttarna i lagen före i resultatlistan kvar. Schweiz lagryttare Beat Sax fick inte till rytm och balans under sin runda med Secret IV och rev tre hinder.

Nya Zeelands lagryttare Tim Price levererade en riktig stilrunda med välhoppande Falco, men red lite för långsamt och fick med sig 0,4 straff.

Nedslag för Frankrike

Frankrikes lagryttare Christopher Six fick med sig en bom ner, vilket gjorde att Frankrike tappade sin ledning till Schweiz när de båda topplagen hade två ekipage kvar vardera. Men Frankrikes rutinerade Nicolas Touzaint såg till att Frankrike tog tillbaka ledningen efter en stensäker runda.

Schweiz lagekipage Nadja Minder/Toblerone fick ett lite snopet nedslag efter ett bakbensfel, men slutade med 4 straff i hoppningen, vilket höll kvar laget på andra plats. När Frankrikes sista ryttare, Maxime Livio fick med sig två hinder med en kämpande Api du Libaire som skruvade sig över två hinder var det Schweiz i topp igen. Efter en stensäker runda av Schweiz siste ryttare, Robin Godel, var segern klar. Godel vann också individuellt.

Närmast efter vinnande Schweiz kom Frankrike och det svenska laget blev trea. Aminda Ingulfsson och Joystick blev bästa svenska ekipage individuellt med en elfte plats.

Nio lag fanns på startlinjen.

Det svenska laget

Malin Josefsson/Golden Midnight
Aminda Ingulfson/Joystick
Sara Algotsson Ostholt/Chicuelo
Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z

Onlineresultat, individuellt

Onlinersultat, lagtävlingen

Allt om årets Nations Cup hos FEI

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden