Hoppning
17 september 15:00

Sverige slutade sexa i EEF Series Nations Cup

NationshoppningDet blev ingen blågul pallplats i finalen av EEF Series Nations Cup på söndagen i den polska huvudstaden. Lite för många bommar föll och laget slutade sexa.

Sverige slutade sexa i EEF Series Nations Cup
Irma Karlsson och Chacconu var det enda svenska ekipaget som satte en nollrunda i Warszawa. Här syns de i Falsterbo. Foto: Roland Thunholm

Longines EEF Series Final Nations Cup 2023 är över för den här gången och för Sveriges del slutade det med en sjätteplats bland tio lag. Laget i Warszawa bestod av Erika Lickhammer van Helmond/Hesjedal NL, Irma Karlsson/Chacconu, Erica Swartz Ryan/Madonna och Emma Emanuelsson/Canbella Blue PS. Femteryttare på plats var Ottilia Lundgren med Comeonconrad.

Finalen gick över två rundor och Irma Karlsson var den enda som red felfritt över huvud taget, i första rundan. Totalt sett föll det lite för många bommar för att svenskarna skulle vara med i striden om pallplatserna, där Österrike drog det kortaste strået med idel stabila nollrundor. Tvåa blev Belgien medan Ukraina tog hand om tredjeplatsen.
– Så klart hade vi siktat på lite mer men det var lite ups and downs den här gången, säger lagledare Ann-Catrin ”Ancan” Carlsson till Svenska Ridsportförbundet.

Trekombinationen blev utslagsgivande för det blågula laget.
– Det var en fair och fin bana men också svår och utmanande som det ska vara i en final. Trekombinationen ställde till det ganska mycket. Den var ju byggd räcke, oxer, oxer och det är ju alltid svårt, fortsätter hon.

– Irma gjorde det väldigt bra och Emma debuterade och fick med sig en jättebra andra runda. Där har vi mycket bra att ta med oss in i nästa år, och det har vi från både Erika och Erica också även om trekombinationen stod i vägen idag.

Yngre förmåga tog för sig

Longines EEF Series ersätter tidigare Division 2 och det är tredje året som ligan rids. Bakom den står europeiska ridsportförbundet EEF och syftet är att utveckla ryttare och hästar för större uppgifter i framtiden. Wilma Hellström och guldhästen Markan Cosmopolit är ett par exempel på ryttare och hästar som har synts i sammanhanget.

– Vi har nått målet att oss till final och var på pallen i semifinalen. Vi har utvecklat hästar under året och våra U25-ryttare har gjort jättefina prestationer i GP. Det finns många bra saker som vi tar med oss till nästa år, avslutar Ann-Catrin Carlsson.

De blågula ryttarna hade även med sig yngre förmågor till Polen, och där visade Erika Lickhammer van Helmonds Koberlina TN (KWPN sto f-15 e Eldorado van de Zeshoek-Verdi) framfötterna. På lördagen tog ekipaget hem en tredjeplats i den fyrstjärniga 1,45-klassen, som bjöd på 48 startande.

Resultatlistor Warszawa

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden