Hoppning
7 maj 2023 06:20

Sverige startar upp Longines EEF Series med guldryttare 

EEF SeriesHenrik von Eckermann och Peder Fredricson är två av fem svenskar på plats när Sverige gör sin första nationshoppning för året. ”Ett starkt lag med spännande hästar”, säger Henrik Ankarcrona inför söndagens Longines EEF Series i tyska Mannheim.

Sverige startar upp Longines EEF Series med guldryttare 
Douglas Lindelöw har stora förhoppningar på 10-årige Charlie's Way. Foto: Roland Thunholm

Sverige åkte ur högsta nationshoppningsserien efter säsongen 2022 och satsar i år på Longines EEF Series, som är ligan under. Nedflyttningen från högsta ligan är förhoppningsvis tillfällig, som regerande olympiska mästare och regerande världsmästare vill Sverige gärna upp igen.
– Det är viktig att vara representerade i högsta ligan. Prioriterat är att utveckla ekipage men kommer vi till final kan det absolut bli så att vi skickar dit det tyngre gardet, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet inför säsongsstarten i Italien förra helgen.

På söndagen gör Sverige årets första nationshoppning i den andra deltävlingen i tyska Mannheim – och delar av det tyngre gardet är redan på plats. Henrik von Eckermann har med sig Dzara Dorchival och Peder Fredricson har med sig H&M Bahia, Vroom de la Pomme Z, H&M Que Sera och Hansson WL

Bygger framtida mästerskapslag

Douglas Lindelöw med Charlie’s Way, Cheldon och Conrad van de Mispelaere, Erica Swartz med Cavicii Z och Madonna  samt Ottilia Lundgren med ComeOnConrad gör helgens svenska trupp komplett.

– Douglas och Erica har ju mycket erfarenhet och även de har med sig yngre hästar på väg upp. Sedan är det väldigt kul med Ottilia, en stark U25-ryttare som har presterat bra med en väldigt intressant häst. Ett totalt sett erfaret lag med hästar som förhoppningsvis är delar av våra framtida mästerskapslag, säger Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

Longines EEF Series skapades av det europeiska ridsportförbundet, EEF, med syfte att ge ryttare och hästar på väg upp en möjlighet att utvecklas genom att tävla på hög nivå. Det är också ett tillfälle att stärka det nationella lagbyggandet och överbrygga klyftan till den högsta divisionen. Deltagande länder uppmuntras också att involvera sina yngre talanger. Minst en U25-ryttare i ett lag om fem är kravet.

– Det är en plattform där vi ska prestera, men där vi också ska få fram nya toppekipage, sa förbundskapten Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet inför premiären av Longines EEF Series.

Sverige kan dock inte plocka poäng i Mannheim, utan ingår i Norra regionen som får räkna poäng i danska Uggerhalne 25-28 maj och i norska Drammen 1-4 juni.

Topp fem i de fyra regionerna Norra, Central, Väst och Södra gör upp i varsin semifinal och de tio bästa nationerna möts sedan i final. Skulle Sverige sluta topp fem i Norra regionen rider man semifinal i franska Deauville 22-25 juni och finalen går sedan i Warszawa 14-17 september.

Longines EEF Nations Cup Mannheim startar klockan 13.15 på söndagen.

I söndagens lag rider Peder Fredricson med H&M Bahia, Henrik von Eckermann med Dzara Dorchival, Erica Swartz med Cavicii Z och Douglas Lindelöw med Charlie’s Way.

Comeback med Hansson WL

Att Peder Fredricson och Hansson WL är tillbaka på de internationella arenorna förtjänar att lyftas lite extra. Tillsammans var de världens bästa hoppekipage 2018 och SWB-valacken var aktuell för VM i Tryon innan valet föll på Christian K. En bit in på 2019 försvann Hansson WL från tävlingsscenen på grund av en skada. Efter nästan ett års bortavaro gjorde han comeback i början av 2020.

Ekipaget hade flera fina framgångar under 2021 men efter tredjeplatsen i den femstjärniga 1,60-klassen vid Saut Hermès i Paris i mars förra året har Hansson WL inte synts till i den internationella hetluften. Valacken, som hunnit bli 15 år gammal, värmde upp med två felfria rundor i 1,30 respektive 1,35 på Henriksdal förra helgen.

Startlistor och resultat

ClipMyHorse sänder live (betaltjänst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden