Hoppning, Ponny
24 september 2020 11:18

Sverigeponnyn växer – fler kvaltävlingar införs

SverigeponnynNär Sverigeponnyn startades 2017, som en fortsättning och vidareutveckling av GP-Ponnyn, blev det snabbt en populär tävling bland c-ponnyekipagen i landet. Finalen rids under Gothenburg Horse Show, och inför säsongen 2020/2021 växer antalet kvaltävlingar.

Sverigeponnyn växer – fler kvaltävlingar införs
Tilda Törnberg och Poetic Vanilla Ice vann årets upplaga av Sverigeponnyn i Scandinavium. Foto: Roland Thunholm

Sverigeponnyn är öppen för de ryttare som är födda 2003-2009, som rider c-ponny på Lätt B-nivå. De aktuella ryttarna får inte ha kvalat till SM, och får inte heller ha ridit i tidigare finaler av Sverigeponnyn eller GP-Ponnyn.

Säsongen 2020/2021 innehåller 15 kvaltävlingar, med final på Gothenburg Horse Show under påskhelgen 2021.

– Det är väldigt roligt att i år kunna presentera fler kvaltävlingar än någonsin, fördelat över hela landet, och på så sätt ge fler ryttare möjligheten att delta. Vi vet att det betyder mycket att som ung ryttare få chansen att tävla i Scandinavium. Vi har sett finalister i ponnyhoppningen som sedan kommit tillbaka som internationella ryttare till Gothenburg Horse Show några år senare, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, i ett pressmeddelande.

Rikstäckande tävling

Föregångaren till Sverigeponnyn var GP-Ponnyn, som enbart var öppen för ryttare på västkusten. Nu är tävlingen rikstäckande och har kvalplatser runt om i Sverige.

– Som landslagsledare är jag väldigt glad över Sverigeponnyns format och hur tävlingen är med och utvecklar svensk ponnyhoppning. Att både kval och finaler avgörs med inverkansbedömning gör att det är en extra intressant tävling där ryttarna får möjlighet att förbättra sitt samarbete med sin ponny – och samtidigt får chansen att förverkliga drömmen om att rida i Scandinavium, säger Sofia Bengtsberg, landslagsledare i ponnyhoppning, i pressmeddelandet.

Kvaltävlingar 2020

Vecka 44 Kungsbacka Ridklubb, Gävle Ryttarsällskap
Vecka 45 Luleå Ridklubb
Vecka 47 Kalmar Hästsportklubb
Vecka 48 Skultorps Ryttarsällskap
Vecka 49 Mantorpsryttarna
Vecka 50 Flyinge Hästsportklubb

Kvaltävlingar 2021

Vecka 1 Helsingborgs Fältrittklubb
Vecka 5 Billdals Ridklubb
Vecka 6 Härnösands Ridklubb
Vecka 7 Södertälje Ridklubb
Vecka 8 Tingsryds Rid- & Körklubb, Umeå Ryttarförening
Vecka 9 Eskilstunaortens Ryttarförening
Vecka 10 Gagnefs Ridklubb

Semifinal och final rids under Gothenburg Horse Show den 31 mars-4 april 2021.

Fullständiga regler

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden