Hoppning, Ponny
28 september 2021 10:32

Sverigeponnyn växer – här är alla kvalplatser

SverigeponnynDrömmen för många unga ryttare är att få rida i Scandinavium. Genom Sverigeponnyn kan det bli verklighet och i år växer landets största ponnycup ytterligare. Hela 15 kvalplatser är nu klara över hela riket och första start är om några veckor. Se den filmade intervjun med en av finalisterna 2020 och alla kvaltävlingar här.

Sverigeponnyn växer – här är alla kvalplatser
Tilda Törnberg och Poetic Vanilla Ice vann Sverigeponnyn i Scandinavium 2020. Foto: Roland Thunholm

Populära Sverigeponnyn växer nu med ytterligare kvaltävlingar över hela landet. Under säsongen 2021/2022 blir det 15 kvaltävlingar fördelade från norr till söder, med stor final under Gothenburg Horse Show.

– Det känns såklart väldigt bra att ge ännu fler ekipage chansen att kvala in till Scandinavium, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show i ett pressmeddelande.

– Sverigeponnyn, som ju ersatte GP-ponnyn 2017, är en bra instegsklass för de yngre ryttarna. För oss är det viktigt att det finns möjlighet även för ekipage på Lätt B-nivå att få chansen att starta i en arena som Scandinavium. Efter att ha jobbat med ponnycupen under lång tid så vet vi med säkerhet att det är väldigt fostrande för våra ryttare.

Sverigeponnyn – det här gäller

GP-ponnyn var enbart öppen för ryttare på västkusten men i och med skiftet till den rikstäckande Sverigeponnyn 2017 har det snabbt blivit landets största ponnycup. Sverigeponnyn är öppen för ryttare födda 2004-2011 som rider C-ponny på Lätt B-nivå – och det är inverkansbedömning som gäller. Ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval är de fem kriterier som bedöms.

Varje kvaltävling har plats för maximalt 80 ekipage. Ryttare får endast starta med en ponny i ett kval. Ponnyryttare som inte är, eller har varit, kvalade att rida SM i ponnyhoppning får starta. Ryttaren får heller inte ha ridit final i Sverigeponnyn eller GP-ponnyn.

– Jag är mycket glad över att Gothenburg Horse Show ger Sveriges C-ponnyryttare den här möjligheten. Formatet med inverkansbedömning i både kval och final har en tydlig röd tråd genom hela cupen vilket ger ryttarna en möjlighet att utveckla sin ridning och samarbete med sin ponny, säger Sofia Bengtsberg, landslagsledare i ponnyhoppning.

– Att rida i Scandinavium är en dröm för många ryttare från ung ålder. Genom Sverigeponnyn har ponnyryttare från hela landet möjlighet att förverkliga den drömmen.

Kvaltävlingar 2021

Vecka 42 Luleå Ridklubb, Vetlandaortens Ryttarförening
Vecka 43 Skogslottens Ryttarförening
Vecka 44 Eskilstunaortens Ryttarförening, Gävle Ridsällskap, Timrå Hästsportförening
Vecka 45 Skultorps Ryttarsällskap
Vecka 46 Ljungby Ridklubb
Vecka 47 Kalmar Hästsportklubb
Vecka 48 Åsbo Ponnyklubb

Kvaltävlingar 2022

Vecka 1 Helsingborgs Fältrittklubb
Vecka 2 Hallsta Ridklubb (torsdag 6/1, helgdag)
Vecka 3 Umeå Ryttarförening
Vecka 4 Billdals Ridklubb, Södertälje Ridklubb

Semifinal och final

Vecka 8 Gothenburg Horse Show

Sverigeponnyn – läs mer här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden