Sverige
13 oktober 2022 15:02

SvRF-advokat på dubbla stolar

TränarmåletSamma advokat var först med att besluta om den indragna tränardiplomeringen, och har sedan genom sin advokatbyrå fakturerat Ridsportförbundet på miljonbelopp efter de två rättegångarna.

SvRF-advokat på dubbla stolar
Samma advokat sitter på två stolar när han både leder SvRF:s juridiska utskott och anlitas som advokat av förbundet, enligt Aftonbladet. Foto: iStock

Det är Sportbladet som skriver om advokat Carl G Leissners dubbla uppdrag. Han är  ordförande i Svenska ridsportförbundets juridiska utskott, där han 2017 var med om att återkalla en tränares diplomering, eftersom tränaren enligt utskottet inte kunde uppfattas som ett föredöme vad gäller etik och moral.

Den indragna diplomeringen ledde till att tränaren stämde Svenska Ridsportförbundet, som anlitade Carl G Leissner och hans advokatbyrå som försvarare. Två advokater har arbetat med fallet, och notan för förbundets advokatkostnader har landat på 1,4 miljoner kronor.

”Svenska Ridsportförbundet valde att anlita den advokat som hade bäst insikt och kunskap i frågan. Att anlita en annan jurist för att hantera stämningen hade enligt vår bedömning kunnat leda till en högre kostnad.”

Så svarar Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster på Sportbladets fråga varför förbundet valde att anlita samma advokat som varit med om att fatta beslutet som ledde till stämningsansökan, och till en tvist som förbundet förlorat i två instanser.

Om hovrättens beslut vinner laga kraft måste SvRF även betala motpartens rättegångskostnader på 400 458 kronor från hovrättsförhandlingarna.  Tingsrätten däremot valde att låta vardera part stå för sina egna rättegångskostnader.

Svenska Ridsportförbundets advokatkostnader kan stiga ytterligare, om förbundet väljer att begära att få frågan prövad i Högsta domstolen. Sista dag för att söka prövningstillstånd är 27 oktober.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden