Sportnytt
29 oktober 2018 16:51
Ridsportplus

SvRF kan starta eget unghästchampionat

UnghästtävlingarFramtidens championat för unga hästar kan komma att se annorlunda ut och inte ordnas av Swede Horse. Nu ska Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion se över hur ett championat kan utformas. "Det är förbundet som äger rätten att ha championat", säger sportchef Andrea Barth.

SvRF kan starta eget unghästchampionat
Svenska Ridsportförbundets sportchef Andrea Barth på plats under Ryttar-VM i Tryon. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var när förbundsstyrelsen för Svenska Ridsportförbundet, SvRF, hade möte i början av oktober som frågan kom upp.

Det handlar dels om att SvRF håller på att se över sitt delägarskap tillammans med SWB i Swede Horse som arrangerar Breeders Trophy, men också om att det har funnits en bredare diskussion om unghästtävlingar inom förbundet en längre tid.
– För oss handlar det inte enbart om ett championat utan ytterst om unga hästars tävlande, säger Andrea Barth, sportchef i Svenska Ridsportförbundet.

Förbundsstyrelsen har nu gett Tävlingssektionen i uppdrag att se ”över om och hur ett championat för unga hästar kan utformas och i så fall för vilka discipliner.” Det behöver inte betyda att samarbetet med Swede Horse om nuvarande utformningen av Breeders Trophy ändras.
– Det finns inga tankar om att Breeders ska försvinna, vi tycker att det är bra arrangemang på alla sätt. Men vi känner att vi måste titta på hur vi hanterar det här med unga hästars tävlande. Det handlar ju om ett intresse och ett samförstånd av inblandade parter att utveckla den unga hästen på bästa sätt, säger Andra Barth.

Svårt att kontrollera antalet starter

Det finns de som tycker att unga hästars tävlande ska begränsas på något sätt, det kan till exempel handla om antalet starter på ett år.
– Men det är svårt att styra för vi kan aldrig få koll på hur många starter en unghäst gör på till exempel Pay and Jump. Men genom att sätta upp vissa regler ger vi ändå signaler, fortsätter Andrea Barth.

Unghästtävlingar är populära och många har som mål att rida sin unga häst i Falsterbo, på Breeders eller på Elmia. Det finns unghästutbildare och tränare som har signalerat att ägare och/eller ryttare pressar sina unga hästar för hårt i jakten på finalplatser – särskilt när det gäller hästar som ska säljas.

Det är fritt att ordna unghästtävlingar, men just när det gäller championat är det Svenska Ridsportförbundet som har rättigheterna.
– Det finns många sätt att ordna ett championat på och det är det som ska ses över nu. Vår tanke i det här skedet är dock inte att det ska bli fler tävlingar, säger Andrea Barth.

I det här arbetet för Tävlingssektionen bland annat en dialog med Svenska Ridsportförbundets djurskyddsutskott.
– Det här med unga hästars tävlande är en komplex fråga som är mycket större än själva championatet, säger Andrea Barth.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden