Avelsnyheter
10 april 2019 12:22

SWB agerar: Ett-sto-licenserna förändras

I går presenterade Ulrika Jacobs ett förslag på hur ett-sto-licenserna bör förändras. I dag presenterar SWB nya regler som underlättar för stoägarna. Men Ulrika Jacobs är inte helt nöjd.

SWB agerar: Ett-sto-licenserna förändras
Nya regler innebär att ett-sto-licensen bara behöver betalas en gång per sto. Foto: Fredrik Jonsving

SWB arbetar just nu med att förbättra Språngrullasystemet och det ska vara klart nästa år. Men redan nu sjösätter SWB alltså förändringar i ett-sto-licens-systemet.
– Vi förstår att frågan är angelägen och vi har fått in en rad olika förslag på lösningar från uppfödare som vi utvärderat, säger Helén Uddefors, vd för SWB.

För att tillmötesgå uppfödarna och förbättra möjligheten att få in relevant statistik för de hingstar som används via ett-sto-licens gör SWB nu följande förändringar som gäller för betäckningssäsongen 2019:

• Ett-sto-licens om 1000 kr + moms ska, precis som tidigare, lösas i samband med betäckning.

• Om hingstbyte mellan olika ett-sto-licens-hingstar sker tillkommer ingen extra kostnad. Stoägaren kan kontakta SWB så ordnar de en ny licens.

• Om stoet är noterad icke dräktig i Språngrulla den 1 september kommer hela licenskostnaden att återbetalas.

• Om en så kallad retroaktiv ett-sto-licens löses (efter 1 september) kommer avgiften att höjas till 4000 kr + moms.

Ulrika Jacobs är glad över förändringen av reglerna, men inte riktigt nöjd.
– Ett bra inverterat resultat på mina önskemål. Det är bra att de tänkte till – men de tänkte för kort. Det är alltid vi stoägare som ska ut med pengarna. Vi ska ut med massiva avgifter, kanske 30 000 kronor på 7-9 ston i april. Och det är pengar som SWB inte kan använda ändå eftersom de med de här nya reglerna måste ha med i beräkningen att de ska betala tillbaka dem. Man hade kunnat önska att de satte både ston och stoägarna i första rummet för en gångs skull.

Ulrika Jacobs misstänker också att den förhöjda retroaktiva ett-sto-licensen kan ge SWB ett ekonomiskt tapp.
– Uppfödarna kommer att registrera i andra förbund när de annars riskerar att gå miste om de senaste hingstarna som inte hunnit göra sina prov som SWB kräver. Det är synd för det betyder att vi svenskar, som vill registrera i SWB, alltid kommer ett år efter alla andra förbund eller får betala mer.

Här kan du läsa om Ulrika Jacobs förslag (PLUS-artikel)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden