Avelsnyheter
1 november 2021 16:02

SWB ändrar i regelverken

Förändring på gångTillfälle att få en hingst godkänd utanför bruksprovet, att även svenska hingstar ska kunna få ”bindande förhandsbesiktning” och att 3-åriga hopphingstar måste uppnå en viss poäng för att bli accepterad är några av nyheterna som SWB presenterade i dag.

SWB ändrar i regelverken
3-årige Cardiac Arrest 9510 e Heartbeat u Corall (23) e Cardento-Gibraltar, uppfödare Ulrika Björnson, ägare Petra Söderman, som blev accepterad i år hade klarat ett godkännande även med de nya poängkraven för gångarter, temperament och utvecklingsbarhet som införs från och med nästa år. Foto: Roland Thunholm

I fjol hade de 3-åriga hopphingstarna på bruksprovet inga poängkrav när det gällde gångarter, temperament och utvecklingsbarhet. En miss som SWB nu rättat till genom att kräva lägst betyg 5 för gångarter och 6 för temperament/utvecklingsbarhet.

Nytt är också möjligheten att visa en hingst före bruksprovet för att få klart för sig om den klarar kraven på hälsa och exteriör eller om det finns några avvikelser som gör att den inte kan godkännas. Denna bedömning kan man få vid Rådgivande bedömning eller under extra bedömningsdagar som SWB inför för hingstar som kommer till Sverige efter bruksprovet.

Fler dörrar öppnas

De extra bedömningsdagarna skapas för utländska hingstar som kommer till Sverige när bruksprovet redan genomförts och gör det möjligt för hingsten att ändå godkännas för avel  efter veterinär undersökning och exteriörbedömning. Tidigare har det kunnat ges ett interimistiskt tillstånd men nu ska det kunna bli slutgiltigt. Domare ska AVN:s ordförande tillika exteriördomare, AVN:s veterinär ledamot samt AVN:s huvuddomare för hingstens specialdisciplin vara.

Det kommer också att mot en betydligt högre avgift gå att få visa hingst för godkännande om bedömningsplats och visningen uppfyller förutbestämda krav.

Med detta öppnar SWB upp fler dörrar för att få hingstar godkända för avel inom SWB än det tidigare funnits.

Spikade säsongstider

En annan nyhet är att direktkvalificerade hingstar, som i fortsättningen ska kallas kvalificerade hingstar, inte längre behöver visas under ryttare i sin disciplin.

SWB har också tagit beslut om stambokens indelning och under vilken säsong unghästtest, ridhästtest och fölbedömningarna ska genomföras nästa år.

Läs mer om regeländringarna här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden