Avelsnyheter
10 juni 2020 11:20
Ridsportplus

SWB-sto såld till egyptisk VM-ryttare

FörsäljningJessica Lindahl hade bestämt sig för att behålla Donnatella JL till stoets mamma hade fått årets föl, för att säkra tillgången på avelsston i verksamheten. Men när Abdel Said, mästerskapsryttare för Egypten, ville köpa den unga stjärnan gav hon med sig. "Vi är så himla glada att vi vågade göra affär", säger Jessica Lindahl.

SWB-sto såld till egyptisk VM-ryttare
Abdel Said, egyptisk toppryttare, har köpt SWB-stoet Donnatella JL. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Donnatella JL (SWB) (sto -14, e Diarado’s Boy u Barones van de Zuuthoeve e Kannan, uppf Jessica Lindahl, Johan Lindmark & MF Equestrian) föddes hemma hos Jessica Lindahl och sambon Johan Lindmark, som året innan hade fått sina första föl som uppfödare. Stoet reds in och visades på 3-årstest med diplom och betäcktes sedan – resultatet blev hingstfölet Dior JL (e Diamant de Semilly), idag två år gammal och såld till toppryttaren Ottilia Lundgren.

Därför var stoet inte särskilt mycket ridet när hon i höstas flyttade till unghästutbildaren Anna Wessman Karlsson.
– Donnatella var i stort sett bara inriden när jag satte henne i utbildning hos Anna. Hon kom dit i oktober, och blev inhoppad i november, berättar Jessica Lindahl.

Som uppfödare har Jessica och Johan velat spara på de stoföl som föds, för att eventuellt behålla dem i aveln om de är tillräckligt bra. Det är ingen hemlighet att de satsar på att producera hästar för högsta nivå.
– Jag har verkligen inte försökt sälja henne under våren, för jag ville se vad hennes mamma bar på innan jag gjorde någon affär. Att hon skulle säljas någon gång har jag nog egentligen alltid vetat, för hon har alltid varit en sådan stjärna. Men nu blev det så att affären blev klar dagen innan hennes mamma, Barones van de Zuuthoeve, fick årets föl. Så jag vågade faktiskt göra det, den 4 juni blev affären klar med alla papper och betalning.

Flög till Sverige för provridning

Efter att Antonia Pettersson-Häggström, svensk hoppryttare som jobbar hos egyptiern Abdel Said i Belgien, hade visat hoppfilm på Donnatella för sin chef var bollen i rullning.
– Antonia hade visat intresse för att rida Donnatella åt oss sedan länge, så det var egentligen där det började. Men jag har dragit lite på det beslutet för jag ville att Barones skulle få sitt föl först. När Antonia visade ett filmklipp på när Donnatella hoppade bana för andra gången i sitt liv för Abdel så sa han ”den där hästen vill jag åka och prova”.

På grund av coronapandemin kunde inte Abdel Said själv komma till Sverige vid den tidpunkten, utan det blev Antonias lillasyster som provred Donnatella.
– Det gick jättebra och så snart som gränserna öppnades flög han hit och provade henne. Det gick också väldigt bra, vi kom fram till affär på plats där och då, berättar Jessica.

Abdel-said-donnatella2
Abdel Said flög till Sverige för att provrida, och bestämde sig direkt för affär. Foto: Privat

Veckan efter flög Said sin veterinär till Sverige, för att gå igenom stoet och göra en exportröntgen. Därefter var affären klar.
– Så det har gått ganska snabbt, det är väl coronan som har gjort att det har dragit ut lite på tiden för provridningen. Men det är en jättebra ryttare att ha och göra med, det har varit väldigt enkelt att göra affär. Jag hade aldrig föreställt mig att det skulle gå så smidigt med en utländsk kund, jag har varit lite rädd för det faktiskt. Men han har varit fantastiskt tillmötesgående på alla sätt – och han är fortfarande likadan, han skickar filmer och bilder från när han rider i skogen och på banan, han tycker verkligen om henne. Så det känns väldigt bra på alla sätt.

Abdel Said är bosatt i Europa sedan många år, där han jobbat och tränat ihop med flera toppryttare innan han startade egen verksamhet. Han har världscupsegrar på meritlistan och har representerat Egypten på VM 2014 – Abdel Said var även aktuell för OS i Tokyo.

”Vi fick bra betalt”

Jessica och Johan har sålt hästar till proffsryttare tidigare, men inte på den nivån som Abdel Said rider. Hur stor köpesumman blev vill Jessica helst inte berätta.
– Vi fick bra betalt, så mycket kan jag säga. Alla är jättenöjda, han är nöjd med hästen och vi är nöjda med pengarna. Man bara måste göra det när man får den här chansen, det går inte att missa den.Vi hade inte kunnat sälja henne i Sverige för den summan, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag har alltid tänkt att vårt problem är att nå ut till den här typen av ryttare, eftersom vi är så pass nystartade. Det tar ett tag att sälja till rätt kunder, som visar fram hästarna på unghästtävlingarna – våra äldsta har inte riktigt visat upp sig på banorna ännu. Så vi behöver ju reklamen för att fortsätta utvecklas. Det här är i stort sett den första hästen vi lägger tid och pengar på att utbilda. Vanligtvis så sparar vi ett eller två föl per år, i år blir det två stoföl för att de är så bra – och för att jag känner att jag har råd.

Är förhoppningen att föda upp en ny Donnatella?
– Ja eller vi kanske redan har en ny stjärna här hemma, hennes mamma gav oss ett stoföl efter All Star nu i år. Hon har lämnat många fina avkommor, bland annat Domino van de Zuuthoeve (e Tangelo van de Zuuthoeve) som gått högt med Helena Persson, bland annat i Scandinavium.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden