Avelsnyheter
7 december 2018 11:10

SWB:s avelsindex försenade

Tekniska problemStrax före jul kommer vanligtvis de nya avelsindexen ut. Så blir det inte i år och det är ännu oklart exakt när de kommer att finnas tillgängliga.

SWB:s avelsindex försenade
De avelsindex som många uppfödare väntar på är försenade i år. På bilden syns ett av fölen, e Franklin-Don Primero, på SWB:s elitfölauktion. Arkivbild: Roland Thunholm

Tekniska problem är anledningen till förseningen av de avelsindex som SWB vanligen uppdaterar blup.se med före jul.

” På grund av tekniska problem, både med resultatrapporteringsprogrammet som använts vid unghästbedömningarna och med att få ut information ur SWB:s härstamningsdatabas, blir leveransen av avelsindex försenad,” skriver SWB i den information som under fredagen kommer ut på deras site.

De konstaterar att de inte vet precis när avelsindexen blir tillgängliga.
”Vi kan i dagsläget inte säga exakt när allt blir klart, men senast under februari månad bör vi kunna uppdatera blup.se med all information, dvs värderande och beskrivande avelsindex, varje hästs sida med resultat från årets unghästbedömningar samt nya selektionsston. Listor med avelshingstarnas värderande index kommer att kunna publiceras tidigare, men exakt när är inte klart ännu”, skriver SWB vidare.

Nytt program ska förhindra problem

För att liknande problem inte ska uppstå fler gånger har SWB beställt ett nytt resultatrapporteringsprogram. Programmet bygger på samma bas som Equipe online. Därtill ska en översyn göras av databasrutinerna för hästdatabasen, meddelar SWB och beklagar läget som har uppstått.

”SWB beklagar det inträffade. Det är förstås irriterande för uppfödare som ska betäcka och som vill ha tillgång till uppdaterad information när man funderar över hingstvalet”.

Kort om

Avelsindex

SWB förklarar avelsindex:

”Avelsindexen anger med siffror hur hingstar och ston förväntas förärva sig – alltså inte i första hand hur de själva kommer att prestera/har presterat/ser ut. Det fina med avelsindexen är att man kan jämföra hästar ur olika generationer med varandra och att metoden som används (Best Linear Unbiased Prediction – BLUP) också korrigerar för kvalitén på ston en hingst har tillförts och tvärtom.

Alla släktingars resultat vägs in när avelsindex beräknas, men mest betyder förstås de närmaste släktingarnas resultat och individens egna resultat. Vid beräkningarna av avelsindex tar man dessutom hänsyn till viktiga miljöfaktorer som kan påverka individers resultat, bl.a. poängnivån vid olika bedömningstillfällen, kön och födelseår. När man tagit hänsyn till dessa miljöfaktorer får alla hästar ett index som sedan kan jämföras med varandra.

SWB publicerar två typer av avelsindex: Värderande avelsindex och Beskrivande avelsindex.”

På SWB:s sida om avelsindex finns mycket mer information (länk).

Källa: SWB

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden