Träningstips
4 december 2021 18:38
Ridsportplus

Ta steget in i ridhuset

Från LA till Msv, del 7Kortare anridningar och hinder längs väggen är bara några av svårigheterna som väntar när inomhustävlingarna drar i gång igen.

Ta steget in i ridhuset
Här hoppar Py Jägerdén och Kiss N Fly (val f -09 e Guidam-Ralmé Z, äg Agneta Bäcklund) en kombination som står längs väggen, något som hästar lätt kan reagera på. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dags för inomhussäsong igen och det gäller att förbereda hästen på bästa sätt. För många ekipage är det svårare att gå från ute- till innesäsong än tvärt om.
– Eftersom hindren kommer så mycket snabbare krävs det ännu bättre planering och noggrannhet när du kommer inomhus. Du behöver rida bättre vägar och hästarna måste vara ännu lydigare för att  det ska bli ett bra resultat, säger Lotta Björe, som här tipsar om hur du ställer om.

Eftersom ytorna och avstånden är mindre i ett ridhus gäller det att ryttaren kan reglera galoppen bättre för att lyckas. Lotta Björe börjar därför inomhusträningen för säsongen med träningspass som mer fokuserar på markarbete än långa banor och stora hinder.
– Det gäller också att ha en bra plan med sitt tävlande. Jag tycker det är viktigt att gå ner en eller ett par klasser i svårighetsgrad när tävlingarna flyttar in igen, så att man får en bra start även på innesäsongen, påpekar Lotta Björe.

Py-jagerden-traningstips-3-210922
Börja på volt Foto: Roland Thunholm

1. Börja på volt

Lotta Björe börjar med ett rättuppstående hinder ute vid väggen, där ekipaget får hoppa på en volt tills hästen är helt avspänd. Det är viktigt att hästen följer voltspåret hela vägen och inte försöker tränga inåt för att komma ifrån väggen. Som vanligt gäller det att börja lågt och enkelt och inte ha för bråttom att höja upp hindret. Det här måste fungera lika bra i båda varven.

”Även äldre och mer rutinerade hästar brukar behöva träna på att hoppa intill väggen innan de ska tävla, du kan inte ta för givet att de inte reagerar på samma sätt som en mindre rutinerad häst. Dessutom kan det vara bra att göra det ett par gånger innan du åker på tävling. Om hästen är spänd är det bättre att vänta med att tävla tills det känns bra på träning.”

Py-jagerden-traningstips-2-210922-rt
Hoppa långsida Foto: Roland Thunholm

2. Hoppa långsida

Att träna kombination ute vid väggen är också ett måste före tävling. Det är viktigt att börja lågt och enbart hoppa kombinationen åt båda hållen. Därefter är det dags att  hoppa fler hinder i följd på långsidan. Börja med att hoppa två enkelhinder på rakt spår, innan det är dags att lägga till ridning till eller från kombinationen. ”Från början har jag inte en massa ”titthinder” utan så enkelt som möjligt eftersom hoppningen längs väggen är en svårighet i sig”, berättar Lotta. För ryttaren gäller det att hålla linjen mellan hindren så att hästen inte vinglar utan tänker rakt fram. Lotta bygger gärna sina övningar så att hindren går att hoppa åt båda hållen.

3-skiss
Ridning in mot väggen

3. Ridning in mot väggen

Nästa steg i träningen är att rida från hinder mitt på banan in mot väggen. Här måste ryttaren vara fokuserad på vägen och se till att bli klar i tid så att hästen inte upplever att den ”hoppar in i väggen”. Det är enklast att börja från enkelhinder till enkelhinder, och när det känns bra är det dags att kunna rida från enkelhinder in i kombinationen. ”Det är samma princip här, börja enkelt och ha låga hinder som inte är för tittiga och känn att hästen följer med dina hjälper i svängen”, säger Lotta. Avstånden mellan hindren är också något kortare än på motsvarande övning utomhus. ”Det är också viktigt att träna på en sak i taget i början och inte rida för många hinder i följd utan dela upp övningarna i flera tillfällen i stället”.

Fakta

Lotta Björe

Lotta-bjore-6-210130-rt
Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden