Hästägartips
12 mars 2020 08:26

Täckena som håller måttet

Ridsport testarLera, hästtänder och nederbörd är några av de saker som ett bra regntäcke ska hålla för. Under ett års tid har hästarna på Säva Ridcenter fått utmana hållbarheten på åtta täcken.

Täckena som håller måttet
Ridsport testar regntäcken. Foto: Elin Stahre

Täcken där regnet läcker in eller som fått revor i tyget har nog de flesta råkat ut för. Tuffa tag i hagen är ibland oundvikligt, men när sömmar lossnar och spännen går av under lugna förhållanden efter en kort tid måste hästägarna börja ställa högre krav på tillverkarna. För ett år sedan beslutade sig Ridsport att göra ett långtidstest av åtta olika regntäcken för att se hur bra de höll under regelbunden användning.

I slutet av februari förra året provades ett täcke noggrant ut till varje häst. Det för att hitta rätt häst och få en så bra passform som möjligt. Ett täcke som ligger dåligt från start kommer troligtvis ha lättare för att gå sönder och skapar obehag för hästen med skav som följd. Hur mycket det går att reglera storleken på bogen och var över manken täcket hamnar är en avgörande faktor för hur bra täcket ligger på hästen.

Huvudbild
Regntäcken ska stå emot mycket slitage. Foto: Elin Stahre

Täcket ska aldrig hindra hästens rörelser och måste tillåta att hästen äter från marken utan att det tar i och spänner. En häst med kraftig hals eller låg halsansättning behöver därför ofta ett täcke med ett rymligt bogparti för att kunna sänka halsen ordentligt.

Första avstämningen gjordes i augusti

Under hela våren användes täckena flitigt och i augusti gjordes den första avstämningen för att se hur täckena klarat sig. Vid detta tillfälle var faktiskt alla täcken hela; inga revor fanns, inga täcken läckte och inga trasiga spännen eller kantband upptäcktes.

Täckena fortsatte sedan att användas under resten av året och fram till i slutet av januari, när en sista avstämning gjordes. Slutresultatet finns redovisat här intill. Samtliga täcken klarade sig bra genom testet, även om en del kantband och svanslappar gått sönder. Inga större revor i tygen har uppkommit trots ibland ganska hårdhänt lek och hästar som kliat ryggen mot gruset i hagen. Dessutom har inte ett enda läckande täcke förekommit. De skador på täckena som uppstått har gått att laga med reservdelar eller med nål och tråd och på så vis har täcket fått en längre hållbarhet.

Alla täcken har bra hållbarhet, även om  Horseware Amigo Bravo utmärkte sig som extra hållbart.

En viktig slutsats av testet är: lägg extra tid på att hitta ett täcke med rätt passform för din häst.

Fakta

Så gjordes testet

  • Testet utfördes på ridskolan Säva ridcenter utanför Uppsala. Här går ridskolehästarna tillsammans i grupp, med valacker i en hage och ston i en annan.
  • Hagarna består av två sektioner, en grusad del som har fri tillgång till grovfoder och en del med gräsunderlag som används när vädret tillåter.
  • Täckena provades ut i februari 2019 och har sedan dess utstått väder och vind – och leksugna hästar.
Img_3873
Ridsports testpatrull in action! Foto: Elin Stahre
Expandera

Hansbo
Hansbo Comfort 0 g Foto: Elin Stahre

Hansbo Comfort 0 g

Storlek: 115–165 cm
Pris: cirka 1 000 kr
www.hansbosport.se

Omdöme: Täcket från Hansbo i 1200 D har reflexer fram och bak, kryssbelagda frontspännen och dolda fästen för halstäcke. Det är ett lätt och smidigt täcke med väl tilltagen bog. Täcket har klarat sig bra under testet och läcker inte vid regn. Kantbanden har gått sönder på några ställen och de påsydda reflexerna fram har trillat bort, annars är täcket fortfarande helt.

Plus: Bra passform på flera modeller av häst.

Minus: Frontspännena är lite knepiga att öppna med handskar på.

Trasigthansbo
De påsydda reflexerna har trillat av från Hansbotäcket. Foto: Elin Stahre

Weatherbeta
Weatherbeeta Comfitex plus dynamic 0 g Foto: Elin Stahre

Weatherbeeta Comfitex plus dynamic 0 g

Storlek: 75–165 cm
Pris: ca 1 400 kr
www.weatherbeeta.com

Omdöme: Ett lätt och snyggt täcke i 1200 D med stor svanslapp, stoppade kuddar kring manken för extra mankfrihet och reflexer. Täcket är rymligt i fronten och har bra sittande bogveck. Bogspännena är enkla att knäppa men kunde ha varit mer reglerbara för bättre passform. Under testets gång har svanslappen gått sönder men täcket är helt för övrigt och har stått emot väta bra.

Plus: Bra placering på bogvecken, stor svanslapp.

Minus: Inga möjligheter till reglering av de långa bogspännena.


Lippo
Lippo Basic 0 g – Bästa budgetval Foto: Elin Stahre

Lippo Basic 0 g

Storlek: 115–165 cm
Pris: ca 700 kr
www.kallquist.se

Omdöme: Detta täcke är tunt och smidigt med ett tyg på 600 D som är enkelt att hantera vid av- och påtagning. Täcket har bogveck, blank insida och dubbla t-hakar som bogspänne. Vid regn håller det tätt och det är lätt och smidigt i materialet vilket gör det torkar fort. Trots mycket lek i hagen har täcket klarat sig bra och har endast dragit på sig några mindre hål i tyget vid ena bogvecket.

Plus: Mycket bra passform och låg vikt.

Minus: Saknar reflexer.

Trasigtlippo
Lippotäcket har dragit på sig några mindre hål. Foto: Elin Stahre

Covalliero
Covalliero RugBe zero 0 g Foto: Elin Stahre

Covalliero RugBe zero 0 g

Storlek: 105–165 cm
Pris: ca 700 kr
www.kerbl.com

Omdöme: Ett billigt och enkelt täcke på 600 D med väl tilltagen svanslapp och stora möjligheter till att reglera bogspännena. Trots hårdhänta hästar i hagen har täcket klarat sig fint och inga större revor i tyget har uppkommit. Täcket klarar regn bra och läcker inte. Däremot har kantbanden lossnat på flera ställen men det har inte påverkat funktionen nämnvärt.

Plus: Trevlig passform och bra pris.

Minus: Kantbanden lossnade, små storlekar.


Bucas
Bucas Atlantic turnout 50g Foto: Elin Stahre

Bucas Atlantic turnout 50g

Storlek: 115–165 cm
Pris: ca 1 900 kr
www.bucas.com

Omdöme: Täcket från Bucas har ett unikt bogspänne med magnetisk snabbhake, kraftigt yttertyg och fästen för halstäcke. Tyget har stått emot ihållande regn och är även fritt från revor och hål. Tyvärr lossnade bogspännet med sömmarna från fronten på täcket efter några månaders användning. Eftersom täcket var helt för övrigt gick det att laga.

Plus: Riktigt robust tyg.

Minus: Frontspännet kräver lite teknik för att öppna och stänga.

Trasigtbucas
Bogspännet lossnade i fronten på Bucastäcket. Foto: Elin Stahre

Horseware
Horseware Amigo Bravo 12 plus – Bäst i test! Foto: Elin Stahre

Horseware Amigo Bravo 12 plus

Storlek: 115–165 cm
Pris: ca 1 600 kr
www.horseware.com

Omdöme: Med detta täcke får du smidiga snabbhakar som bogspänne, fästen för halstäcke, tre maggjordar och extra tilltaget tyg över frambenen. Halstäcke medföljer i köpet. Under testet har täcket klarat sig mycket bra och inga skador har hittats varken på insidan eller utsidan. Täcket som har mycket god passform har även fungerat bra vid regn utan att läcka.

Plus: Hållbart och passar de flesta hästar.

Minus: Halstäcke medföljer, vilket drar upp priset. (Utan halstäcke, pris 1 219 kr)


Svea
Svea outdoor Foto: Elin Stahre

Svea outdoor

Storlek: 125–165 cm
Pris: ca 1 160 kr
www.riderscorner.se

Omdöme: Sveatäcket är ett kraftigt och robust täcke med 1680 D, höga bogveck och stor svanslapp. Täcket upplevs litet i storlek så välj en storlek större om du är osäker. Under testet har täcket klarat sig bra och läcker inte. Yttertyget har inga synliga skador men på insidan har tyget över bogvecket gått sönder och spruckit i sömmen på ena sidan.  Skadan har gått att laga relativt enkelt.

Plus: Kraftigt tyg som står emot mycket.

Minus: Små i storlekarna.


Globus
Globus Bruno 0 g Foto: Elin Stahre

Globus Bruno 0 g

Storlek: 75–165 cm
Pris: ca 650 kr
www.globussport.se

Omdöme: Här har vi ett täcke som passar de allra minsta till de allra största hästarna i stallet. Täcket har höga bogveck, halvhals, 600 D och en stor svanslapp med reflex. I slutet av testet fick täcket några mindre hål på ryggen, för övrigt har det stått emot yttre påverkan bra och har inga större skador. Täcket har även klarat sig bra i regn, dock oklart hur de små hålen släpper igenom väta om en lagning inte görs.

Plus: Många storlekar och bra skärning på halvhalsen.

Minus: Onödigt långa band på bogspännena.


Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden