Hästägartips
19 september 2021 18:50
Ridsportplus

Tävling för hantverket vidare

HovarDet är en liten skara hovslagare som tävlar i hovslageri i Sverige. Hovslagarmästare Magnus Smederöd skulle gärna se att det var fler.

Tävling för hantverket vidare
Det roligaste med att träna och tävla i hovslageri är att nörda ner sig, tycker Magnus Smederöd. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Eftersom hovslageri är ett hantverk och inte ett teoretiskt ämne, är det bra att tävla. Det menar hovslagarmästare Magnus Smederöd.
    – Det är klart att det finns en massa teori att lära sig. Men teori bakas också in i tävlingen eftersom du smider en massa olika beslag som har olika funktioner.

    Magnus Smederöd har de senaste tio åren varit tävlingsledare för SM och därför inte kunnat delta i det evenemanget, men han har varit med i andra tävlingar.

    Gått från praktik till teori

    Topstory-hovslageri_27
    Magnus Smederöd är hovslagarmästare och tävlingsledare för SM i hovslageri. Han har själv tävlat med det svenska laget, och bland annat placerat sig trea i NM. Foto: Sandra Nordin Johansson

    I dagens utbildning har det gått mer från praktik till teori, men han är ändå hoppfull inför framtiden.
    – Om en hovslagare väljer att tävla eller inte beror mycket på var praktiken hamnar. Om handledaren är intresserad av tävling och smide kommer eleven antagligen också att bli det.

    Tävlingar i hovslageri kan gå till på olika sätt, beroende på tävlingsledaren.
    – Ibland smider vi bara skor, ibland kan det ingå att smida en tång. Men det ska alltid vara relaterat till hovslageri.

    Under SM-finalen, som brukar ha tio deltagare, kan det se ut så att två skor ska tillverkas och två hovar skos. I det fallet har de tävlande haft 80 minuter på sig.

    Bedömningsgrunderna är verkningen, skornas utförande och tillpassning av skorna.
    – Du får mycket feedback från domarna på vad du kan göra bättre och hur du kan tänka. Jag ser det som mycket positivt, säger Magnus Smederöd.

    Handlar om att bli bättre på grunderna

    Han menar att det handlar en hel del om att bli bättre på grunderna.
    – Även om vi ofta har färdiga beslag är det fortfarande mycket modifiering av beslagen. Visst är det sant att vi köper de flesta skorna men kunskap underlättas av att kunna smida skor, det ökar förståelsen för hovens olika styrkor. Belastningen på hoven är alltid lika stor – men det gäller att lägga belastningen på rätt ställe.

    För Magnus Smederöd handlar det också om yrkesrollen.
    – För mig personligen är det en stolthet, jag är stolt över att vara hovslagare. Om jag har möjlighet att tävla och att göra ett bra jobb är det klart att det är roligt.

    I de högre klasserna är det i dagsläget mest män som tävlar, medan det i lägre klasser är fifty-fifty.
    – Det kommer att bli fler tjejer eftersom det i dag är fler tjejer som utbildar sig till hovslagare, säger Magnus Smederöd.

    England har en annan tradition

    Utomlands är traditionen med tävling i hovslageri starkare än i Sverige.
    – Som i England, där är det en helt annan tradition. Om det är en tävling eller något event så har de också en hovslagartävling.

    Fakta

    Så bedöms tävling i hovslageri

    • Smide: Det är otillåtet att använda maskiner. Skorna ska ha fin finish men det viktigaste är funktionen. Skon ska vara plan och passa måtten från ritningen, och sömmarna ska passa i skorna.
    • Skoning: Hoven ska verkas korrekt. ”Det är lite som att måla en tavla, det gäller att jobba med kniven och raspen och skapa symmetri och balans i hoven”, säger Magnus Smederöd. Skon ska sitta där den ska och passa till hoven. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden