Nyheter
11 december 2020 14:38

Tävlingsstopp till och med 30 juni 2021 – med vissa undantag

TotalstoppSvenska Ridsportförbundet beslutade under torsdagen att alla tävlingar är fortsatt inställda till och med den 30 juni 2021. Undantaget är dock barn upp till en viss ålder samt yrkesverksamma ryttare.

Tävlingsstopp till och med 30 juni 2021 – med vissa undantag
Även möjligheterna till träning begränsas. Foto: Roland Thunholm

Att pandemiläget har blivit allt allvarligare har inte undgått någon. Tävling efter tävling har ställts in och just nu lyser det helt rött i den svenska tävlingskalendern – och en ljusning dröjer. Som följd av skärpta restriktioner och nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten fattade förbundsstyrelsen under torsdagen beslut om att ridsportens tävlingsverksamhet är fortsatt inställd till och med den 30 juni 2021.

Undantaget är barn födda 2005 eller senare samt yrkesverksamma. Från och med den 25 januari 2021 blir tävlingar för dessa två kategorier möjliga. De nuvarande rekommendationerna för ridskoleverksamheten förlängs också till den 30 juni 2021. ”Nya beslut kan tas beroende på utvecklingen i samhället”, meddelar Svenska Ridsportförbundet på sin hemsida.

Även rekommendationerna kring träning skärps. Om möjligt ska träningen ske utomhus och under smittsäkra former.

”Personer som är födda 2004 och tidigare bör fortsatt avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstakamatcher och tävlingar. Svenska Ridsportförbundet inväntar Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets definition av enstaka tävlingar.” Det meddelar Svenska Ridsportförbundet.

Råden gällande personligt ansvar för att minska smittspridning stärks också.

Definition av yrkesverksamma

1) Ryttare, 18 år eller äldre, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering nedan.
2) Ryttare, 18 år eller äldre, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
3) Ryttare som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper och motsvarande från och med 18 år (seniorer, young rider, juniorer och ponnyryttare fr o m 18 år).

Verifiering yrkesmässig verksamhet huvudsaklig sysselsättning

Yrkesverksam, lägst 18 år, ansöks och godkänns i TDB via en klickruta (kommer inom kort i TDB) i ryttarprofilen. Den yrkesmässiga verksamheten ska verifieras genom elektroniskt inskickande av dokument som visar:
1) F-skattsedel som visar hästverksamhet, eller
2) Anställningskontrakt som visar pågående anställning inom hästverksamhet
Svenska Ridsportförbundet ska godkänna yrkesverksam status för att den ska gälla.

Läs mer hos Svenska Ridsportförbundet.

Grenspecifika definitioner finns här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden