Fälttävlan
25 maj 2020 15:57
Ridsportplus

Tävlingsstoppet kan gynna etablerade inför OS

CoronapandeminOm inte tävlingar i fälttävlan kommer igång under året kan det betyda en gräddfil till OS i Tokyo för förra årets svenska EM-medaljörer i fälttävlan. "Utan några tävlingar i år är det svårt att testa några andra än de som har varit på EM," säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten för svenska landslaget i fälttävlan.

Tävlingsstoppet kan gynna etablerade inför OS
Fredrik Bergendorff kommer få svårt att OS-testa ekipage om inte tävlingarna kommer igång snart. EM-medaljören Louise Romeike tillhör dem som har stor chans att få en biljett till Tokyo vid ett sådant scenario. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det rådande tävlingsstoppet, som är en del i restriktionerna med syfte för att minska smittspridningen av Covid-19, kan få stor påverkan för uttagningen till OS i fälttävlan nästa år.

Det blir helt enkelt ingen annan än de som får chansen att bevisa något. Fredrik Bergendorff om tävlingsstoppet.

För fälttävlans del kan det bli så att i stort sett en hel säsong försvinner, och att testa mer oprövade kort inför OS i Tokyo blir då svårt för förbundskapten Fredrik Bergendorff.

– Det är många ekipage som ligger alldeles under toppen som verkligen skulle behöva komma ut och tävla. Vi har till exempel Sara Algotsson Ostholt Anna Freskgård med kommande stjärnor, riktiga topphästar. Men de skulle behöva fler tävlingar i sig för att klara sig till så stort mästerskap som OS, säger han.

Större arena

För fälttävlansekipage kan det också vara extra viktigt att hästarna får känna på någon större arena, som till exempel tyska Aachen, innan ett internationellt mästerskap då många tävlingar i grenen går på mer undanskymda platser.
– Utan några tävlingar blir det svårt att testa några andra än de som var på EM förra året. Det blir helt enkelt ingen annan än de som får chansen att bevisa något, fortsätter Bergendorff.

Fortfarande har inget besked kommit när tävlingar för seniorer i Sverige kan börja, medan det i till exempel Tyskland har börjat smyga i gång i vissa områden.

Förbättra dressyren

De svenska landslagsekipagen har lagt mycket tid på att förbättra sin dressyr.
– Generellt har vi legat lite efter i dressyrpoängen och det är något vi kan göra något åt även om det inte är tävlingar. Jag hoppas och tror att alla kommer att kunna titta tillbaka på den här perioden och tycka att de har använt den på ett bra sätt, säger Fredrik Bergendorff.

Själv har han använt tiden med tävlingsuppehållet till att reflektera över saker som till exempel kvalitet i allt.
– Vi kan bli bättre i allt. För att bli det kanske man måste göra en sak mindre varje dag, men göra det som man gör lite bättre.

EM-brons

Sverige tog ett brons i lag på EM i tyska Luhmühlen förra året. Det var vid samma tillfälle som Sverige också kvalade ett lag till OS.

Den svenska medaljtruppen bestod av Louise Romeike/Waikiki, Ludwig Svennerstål/El Kazir, Malin Josefsson/Golden Midnight och Niklas Lindbäck/Focus Filiocus. Enligt förbundskaptenen är hela medaljgänget friska och tränar på bra.

Fredrik Bergendorff är inte blygsam när det gäller målsättningen på OS – det är medalj som gäller – om än inte just i Tokyo.
– I första hand för laget, men åker vi hem med en individuell medalj kommer det att kännas väldigt, väldigt bra också, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden