Debatt
12 december 2020 18:17

”Tävlingsstoppet slår tokfel i verkligheten”

Förbundets beslut om totalt tävlingsstopp, med undantag för 16-åringar och yngre samt yrkesverksamma har väckt känslor. En av dem som reagerat är tidigare landslagsledaren för de unga ryttarna i hoppning, Jacob Hellström. "Det här är både orimligt och orättvist", skriver han om att 17-åringarna stängs ute.

”Tävlingsstoppet slår tokfel i verkligheten”
Efter tre framgångsrika år som landslagsledare för de unga ryttarna lämnade Jacob Hellström sitt uppdrag i slutet av 2016. Foto: Roland Thunholm

Nya temporära regler gällande vårens tävlingar i vår i praktiken 100 procent smittfria hästsport innebär att barn (födda 2005 eller senare), ryttare från 18 år med landslagsuppdrag (födda 2003 eller tidigare) samt vuxna med F-skattsedel får tävla utan större problem.

Kvar blir tydligen gruppen barn födda 2004 …

Efter att SvRF:s förbundsstyrelse nu tolkat (rätt eller fel ) FHM:s råd och rekommendationer så får, som enda åldersgrupp, till våren alltså en 17-åring (personer födda 2004) gå i skolan, shoppa på köpcentrum och göra precis allt som vilket annat barn eller ungdom som helst gör, MEN man får alltså inte åka på hästtävlingar och tävla mot sina ett år yngre skolkamrater som man kanske hängt med hela veckan i skola och på fritiden.

Beslutet är säkert korrekt på pappret men det är fullständigt orimligt i praktiken och det kanske man kan tycka att någon borde ha snappat upp.

I Sverige anses det viktigt med barn- och ungdomsidrott (vilket är kanon), och i Sverige blir man myndig vid 18 års ålder.

Jag förstår att man försökt göra något smart men hade det ändå inte varit rimligare att dra gränsen senare så ALLA barn inkluderas och att det för vuxna sedan krävs F-skattsedel?

Jag tycker just nu genuint synd om alla som fötts år 2004 och förstår verkligen alla berörda som ser detta beslut som både orimligt och orättvist.

Beslutet att exkludera 17-åringar från all tävlingsverksamhet under våren är säkert i linje med rekommendationer från FHM, men beslutet är i praktiken en helt orimlig skrivbordsprodukt som slår tokfel i verkligheten.

Varför i all världen skulle man vilja exkludera just dom barn som föddes 2004, samtidigt som alla yngre, och även äldre med yrkesmässig verksamhet får fortsätta som tidigare?

Självklart borde även de som är födda 2004 inkluderas i gruppen som faller under ”barnargumentet”, istället för att lämnas svävande mellan stolarna.

Jacob Hellström

Detta är en åsiktstext och inte en redaktionellt utformad text. Åsikterna är skribentens egna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden