Ponny
26 december 2015 14:00

Tävlingsträff – ett måste i Skåne

I Skånedistriktet rider över 600 ponnyryttare serietävlingar varje år. Nytt för 2016 är att alla ska delta på tävlingsträffar med viktiga samtalsämnen på agendan innan serierna drar igång.

Tävlingsträff – ett måste i Skåne
Ponnyryttare som vill rida i lag i Skånedistriktet ska delta i en av tre träffar i februari. (Arkivbild)

– Ponnyryttarna, deras föräldrar och lagledare är en viktig målgrupp att träffa. Därför gör vi den här satsningen, säger Maria Sånesson, distriktschef på Skånes Ridsportförbund.
Satsningen sker i samarbete med Skåneidrotten och nyligen publicerades inbjudan som förklarar att alla som ska rida i vårens ponnyserier, samt deras föräldrar och lagledare, ska delta i en av tre träffar som ordnas i Skåne i februari.

Coach Andy Swärd håller i trådarna på träffarna som har temat prestationsmiljö, förbund och värdegrund.
Det låter som avancerade ämnen för unga ponnyryttare. Hur ska det hela gå till?
– Vi kommer att prata både i storgrupp och i smågrupper klubbvis där även de minsta barnen kommer till tals. Vi skickar ut frågeställningar i förväg och efter diskussionerna tror jag att alla får med sig något positivt hem, oavsett om man är 8, 20 eller 45 år gammal, säger Maria.
På temat prestationsmiljö blir det frågeställningar som vad som får ryttarna att må bra under en tävlingsdag och vad som behövs för att de ska åka hem glada oavsett resultatet på banan.

I år hade Skåne 679 ponnyryttare som deltog i någon serie och 75 procent av de113 klubbarna respresenterades. För de som ska delta 2016 är de nya tävlingsträffarna alltså obligatoriska.
– Träffarna blir en del av seriedeltagandet – lite piska och mycket morot skulle man kunna säga. Det gäller för de serier som distriktet regelsätter, som division 2 och knockout-serier. Division 1 och elit ingår inte bland dessa, men vi hoppas att få träffa så många som möjligt från de serierna ändå.
Vad händer om en ryttare som inte har deltagit på någon träff behöver hoppa in i ett lag senare?
– Visst kan det hända saker på vägen och ingen utesluts för att de inte har deltagit på en träff. Andemeningen är att träffarna är obligatoriska för det tänkta laget. De får en chans att prata om viktiga saker under trevliga former och göra något bra tillsammans.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden