Dressyr, Ridsport Play
20 juni 2020 16:08
Ridsportplus

Temperamentsfyllde stjärnan Rembrandt charmade världen

Legendariska tävlingshästarFyra OS-guld och tre VM-guld. Rembrandt reds till fantastiska framgångar av sin tyska ryttare Nicole Uphoff i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Ekipagets resa tillsammans började redan när ryttaren som 14-åring började rida den då 3-årige, karismatiske valacken. När ekipaget trollband publiken i Stockholm 1990 är en av höjdpunkterna i deras karriär.

Temperamentsfyllde stjärnan Rembrandt charmade världen
Nicole Uphoff och Rembrandt under sin karriär. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tyska ekipaget Nicole Uphoff och Rembrandt (WEST val f 1977 e Romadour II u Adone e Romulus I, uppf Herbert de Baey) dominerade internationell dressyr i slutet av 1980-talet och fram till mitten av 1990-talet.

Han tog täten och älskade att visa upp sig inför publiken. Nicole Uphoff om Rembrandt.

Ekipagets otaliga framgångar gjorde bland annat att ryttaren blev utsett till årets sportkvinna i Tyskland och att ekipaget blev frimärke.

Ekipagets framgångar blev dessutom slutet på den tidigare manliga dominansen i dressyrsporten.

Känslig och temperamentsfylld

Internationella Ridsportförbundet, FEI, berättar på sin webbplats att Nicole Uphoffs pappa köpte den elegante, känslige och temperamentsfyllde valacken till sin 14-åriga dotter när han var tre. Rembrandt, som kallades för ”Remmi”, var dock lite för mycket att hantera för sin unga ryttare då och skickades till välkände Klaus Balkenhol för utbildning.

Valackens mamma var helsyster till Rainer Klimkes OS-medaljör Ahlerich och Klimke skulle få en avgörande roll i den kommande karriären för Nicole Uphoff och Rembrandt.

I sin första Grand Prix kom ekipaget sist, men karriären fortsatte sedan med guld på EM för unga ryttare i Italien 1986.

Drama på träningsläger

”Remmi” hade en speciell utstrålning och energi och det tog ett tag innan Nicole Uphoff lärde sig att hantera detta. Vid det tyska träningslägret inför OS 1988 tyckte ryttarinnan att hon inte möttes av förståelse för sin stjärnas särart och hur han skulle tränas. Det gick så långt att hon övervägde att inte åka till OS, men hennes lagkamrat Rainer Klimke övertalade henne. Väl i  Seoul, Sydkorea, blev det både individuellt guld och lagguld.

Piaff3
Nicole Uphoff och Rembrandt glänste bland annat i sina piaffer och passager.

På VM i Stockholm 1990 upprepades de dubbla gulden. Då var ”Remmi” 13 år och Nicole Uphoff 23 år. Ekipaget imponerade bland annat med sin lätthet och elegans.

Karriären fortsatte med dubbla OS-guld i Barcelona 1992.

Året efter det opererades valacken för en mindre skada, detta hindrade inte ytterligare guld i lag på VM 1994. Individuellt blev det ett silver efter Isabell Werth.


Nicole Uphoff och Rembrandt vid OS 1988.

Nicole Uphoff och Rembrandt vid VM i Stockholm 1990 där ekipaget blev världsmästare.  


Nicole Uphoff och Rembrandt vid OS i spanska Barcelona 1994.

Rembrandt hade sin avskedsföreställning 1996 och pensionerades som 19-åring. Då hade han tävlat på internationell GP-nivå och tagit 21 mästerskapsguld.

Reds dagligen

Nicole Uphoff red sin stjärna dagligen tills han var 22 år.

Rembrandts hälsa försämrades hastigt när han var 24 år gammal och i samband med detta avlivades han. ”Det var som om en del av mig dog. Jag är skyldig honom allt och han lärde mig allt jag kan,” sa Nicole Uphoff i en intervju då. ”Remmi och jag växte upp tillsammans och vi kände varandra utan och innan. Han tog täten och älskade att visa upp sig inför publiken,” har hon också sagt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden