Sverige
26 februari 2018 19:00

Teorin om avsprångspunkt stämmer inte

ForskningForskningen har slagit hål på en myt inom ridsporten. Mätningen av 167 språng på Scandinavium visar att hästar hoppar av längre från hindret än de flesta har trott.

Teorin om avsprångspunkt stämmer inte
Elin Davidsson, Marcus Eliasson Sjöstedt, Matilda Bergman och Joanna Garp är några av det dussin Chalmersstudenter som är inblandade i forskning kring hinder och hästens hoppteknik. Foto: Anna Nyberg

Den gamla sanningen lyder att hästar hoppar av lika långt före hindret som hindret är högt. Men nu är resultaten klara efter förra årets Chalmershinder på Scandinavium, och de visar att hästarna hoppar av betydligt längre bort än så. Det finns till och med en formel för detta, som lyder ”1,3xhindrets höjd+0,2”. På ett 150-hinder är hästens bakhovar i snitt 215 centimeter från hindret i avsprånget.

Det finns också annat att studera, som bakhovarnas placering vid avstampet, rakheten mot hindret och rakheten över hindret, liksom vinkeln i språnget för att se språngkurvan. Matilda Bergman.

− Formeln är statistiskt säkerställd av Chalmersforskaren Kristina Wärmefjord, säger Elin Davidsson, en av de Chalmersstudenter som arbetar med hinderforskningen.

Mätningen gjordes i åtta olika klasser under fjolårets Gothenburg Horse Show, och formeln fungerade oavsett höjden på hindret.
− Det var ett räcke vi mätte på, så hur formeln fungerar på en oxer vet vi inte – ännu. Vår plan är att utveckla tekniken och kunna mäta olika typer av hinder, säger Matilda Bergman.

Mer att studera
− Det finns också annat att studera, som bakhovarnas placering vid avstampet, rakheten mot hindret och rakheten över hindret, liksom vinkeln i språnget för att se språngkurvan, fortsätter hon.

Chalmershindret är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola i Göteborg och SWB, som vill veta vilka samband det finns mellan hästens hoppteknik och förslitningsskador.
− Det finns teorier om att en häst kompenserar smärta genom att hoppa på olika sätt, säger Tilda Sikström, som också deltar i forskningen kring Chalmershindret.

Fakta

Formeln om hästens avsprångspunkt

Hästens avsprångspunkt framför hindret kan räknas ut med hjälp av formeln 1,3xhindrets höjd+0,2.

Om hindret är 100 cm högt blir avsprångpunkten 150 cm framför hindret, på ett 130-hinder hamnar avsprångspunkten 189 centimeter framför, och på ett 150-hinder hoppar hästen av 215 cm från hindret.

Formeln är framräknad utifrån ett räcke. Hur hästar hoppar av på en oxer eller andra typer av hinder finns det ännu inte formler för.

− Vi kan också se om hästens bakhovar är parallellt placerade i avsprånget eller inte. Vår teori är att ett avstamp med parallella bakhovar ger mer kraft, säger Elin Davidsson.

Göra teknik tillgänglig
Under årets Gothenburg Horse Show har mätningarna av kraften i språnget fortsatt, och planen är att denna teknik ska bli tillgänglig för fler, såsom ryttare som tränar hoppning, tränare som vill förklara sina tankar genom att visa på fakta från mätningar, och domare som ska betygsätta hoppning.
− Och om du upptäcker att din häst börjar hoppa på ett annat sätt kan fakta från olika mätningar vara användbart i en hälsoutredning, säger Matilda Bergman.

Dessutom räcker det att använda formeln för att räkna ut hur långt före hindret en hjälpbom ska placeras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden