Fälttävlan
22 november 2019 11:11
Ridsportplus

Terrängbana får nytt liv tack vare eldsjälar och EU-stöd

RäddadTrasiga hinder och en bana som naturen har tagit tillbaka. Så har terrängbanan vid Heby i Uppland sett ut under många år. Men nu restaureras banan tack vare ett gäng eldsjälar och EU-stöd till landsbygdsutveckling. Redan nästa år planeras det för tävlingar på banan.

Terrängbana får nytt liv tack vare eldsjälar och EU-stöd
Sven-Erik, Sofia och Kristina Flodström, Jonna Borg Zeidlitz och Steffan Klingberg under en av arbetsdagarna. Foto: Felix Engström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På 1980-talet var Gropen strax norr om Heby en välkänd plats på den svenska fälttävlanskartan. Petrus Kastenman var en av dem som var med och utformade banan, som sedan användes flitigt fram till slutet av 1990-talet.

    Men efter det har banan inte använts mer än sporadiskt, och något underhåll av bana och hinder har inte skett – förrän nu.

    − Det började med att jag träffade Jonna Borg Zeidlitz, som är C-tränare i fälttävlan, i början av detta året, och vi kom att prata om Gropen, berättar Felix Engström, som är engagerad i Heby Ryttarförening och projektledare för terrängbanans pånyttfödelse.

    Heby Före Ombyggnad Pullmangrav Fotofelix Engström Fix
    Så här såg pullmangraven ut innan rustningen påbörjades. Foto: Felix Engström

    Mötet ledde till en ansökan om ett Leaderprojekt genom Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, och så småningom kom ett klartecken och besked om att Sverige, EU och kommunerna i Leaderområdet ger 700 000 kronor i stöd, för att åter göra Gropen till en användbar terrängbana.

    Alla markägare överens

    − Det handlar om ett område på totalt 15 hektar, och det finns en markägare som äger det mesta av marken. Men alla inblandade markägare har godkänt banbygget, och det är enormt viktigt, eftersom det hänt på andra platser att banor fått lägga ner efter konflikter med markägare, säger Felix Engström.

    Före Ombyggnad Hinder 2 Landning Fix Fotofelixengström
    Nu ska naturen få lämna tillbaka terrängbanan i Heby. Nästa år ska banan vara i tävlingsmässigt skick igen. Foto: Felix Engström

    Under hösten har flera arbetshelger genomförts för att återställa terrängbanan och bygga nya hinder där det behövs.

    − Det kan kosta hur mycket som helst bygga upp en terrängbana. Vi tror att pengarna ska räcka, men en förutsättning är att vi lägger ideella arbetstimmar, säger Felix.
    − Vi vill också tacka familjen Flodström som ställer sin hjullastare till förfogande. Att det finns fälttävlansbanor i dag är tack vare människor som är redo att ställa upp med både kapital och resurser.

    Felix Och Christina Mindre Fotojonnaborg Zeidlitz
    Felix Bergström och tekniska delegaten Christina Klingspor som är rådgivare vid banbygget. Foto: Jonna Borg Zeidlitz

    En viktig aspekt är att inte bygga in sig i höga driftskostnader, och där är det en stor fördel med underlaget som består av sand och därmed är mycket vädertåligt.
    − Vi ser också att det som Petrus gjorde för 40 år sedan håller ännu. Det fanns 25 hinder och en färdig bansträckning, och nu bygger vi nytt av beständigt material, så att man om ytterligare 40 år kan säga att vi satsade rätt.

    Tack vare sandunderlaget kan vi ha en lång säsong.

    Terrängbanor är en bristvara i Mälardalen, och fälttävlanstränaren Jonna Borg Zeidlitz säger att banan i Gropen kommer att fylla ett stort behov.
    − Tack vare sandunderlaget kan vi också ha en lång säsong, och förhoppningsvis kunna använda banan från april till oktober.

    Christina O Jonna Fix
    Christina Klingspor, teknisk delegat och Jonna Borg Zeidlitz kan före röjningen plocka bär vid terränghindren. Foto: Felix Engström

    Hon förklarar också att bansträckningen kommer att bli publikvänlig.
    − Vi har en samlingsyta runt banken och vattnet, som följs av en sträcka genom skogen som är lite mer svårtillgänglig. Men det är bra att ha olika karaktär, både skog och öppna ytor, och omväxlande upp och ner, men med sandunderlag hela tiden, så man ska inte behöva brodda.

    Christina Klingspor, teknisk delegat i fälttävlan, är rådgivare under bygget.

    Bank Med Djup Sand Och Stolpar Som Behöver Bytas Foto Felix Engström Fix
    Det krävs en del jobb innan banken och de andra hindren åter är i tävlingsmässigt skick. Foto: Felix Engström

    Omdaningen följs också av Lars Bergström, rådgivare till Svenska Ridsportförbundet i underlagsfrågor. Han var en centralperson i uppbyggnaden av Gropen under 80- och 90-talen.
    − Lasses synpunkter är helt avgörande när vi planerar markbearbetning och banunderlag i Gropen, säger Felix Engström.

    Heby Lasse Vid Trakhener Fotofe
    Lars ”Lasse” Bergströms kunskaper om underlag är avgörande i arbetet med banan i Gropen. Foto: Felix Engström

    Under våren 2020 är det tänkt att banan ska vara klar att tas i drift, och senare under säsongen planeras dels en regionfinal i Sugar Cup, dels en fälttävlan med upp till H100 under hösten 2020. Därefter är steget inte långt till enstjärnig fälttävlan.

    Stockar Foto Felix Engström
    Hållbart material används till hindren i Gropen. Foto: Felix Engström

    − Ryttare från hela Mälardalen har maximalt två timmars resa för att ta sig hit, konstaterar Felix Engström, och Jonna Borg Zeidlitz avslöjar att de redan har löst den kniviga frågan om att få hinderfunktionärer.

    − Vi har en hundklubb som vill använda Gropen, och i den klubben finns också mycket hästmänniskor. De har lovat vara hinderdomare mot att få använda anläggningen.

    Heby Arbetsdag Terräng Fotofelixengström
    Tack vare sandunderlaget behöver föreningen inte lägga stora pengar på att säkra underlaget. Foto: Felix Engström

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden