Fälttävlan
5 juni 2017 11:00
Ridsportplus

Therese Viklund har hittat rätt

Landslagsryttaren Therese Viklund har aldrig fått en färdig häst. Hon nådde framgångarna snäppet för sent både som ponnyryttare och young rider. Nu däremot är både livet och tävlandet i fas.

Therese Viklund har hittat rätt
Therese Viklund och Diabolique är med i täten efter första dagen av Nations Cup i Storbritannien. (Arkivbild) Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vårsolen är långt borta och vinden viner över terrängbanan några kilometer från Flyinge. Therese Viklund håller dock värmen på hästryggen och dundrar fram under fälttävlansprofilen Lars Christenssons vakande öga.

    – Therese satsar hårt och när hon frågade mig i vintras om jag ville hjälpa henne sa jag förstås ja. Om det blir ett långvarigt samarbete? Det får du fråga Therese om, säger tränaren Lars Christensson och skrattar.

    Therese, som i många år har varit stabilt framgångsrik i en- och tvåstjärniga klasser men nu har inlett etableringen på nästa nivå, betar av en handfull hästar i terrängen i dag.

    Föräldrarna supportar
    När Therese har suttit av för dagen och fått hjälp av sina största supportrar, föräldrarna Annika och Per Viklund, att ta hand om hästarna blir det ett jakande svar på frågan.
    - Jag är jättenöjd med Lasses träningar. Han kan otroligt mycket och är jättebra att diskutera med.

    Hoppträningen står Maria Gretzer och förbundskaptenen Fredrik Bergendorff för, medan Kerstin André och Elisabet Lundholm trimmar Therese i dressyren. Det är som bekant en hel del att slipa på i fälttävlan.

    ”Tränade lite för mycket”
    - Numera är jag noga med att inte träna ihjäl vare sig mig eller hästarna. För något år sedan tränade jag lite för mycket, men nu är jag bättre på att ge oss tid för återhämtning och att reflektera, säger Therese.

    Det är inte bara i träningen hon har hittat rätt. Även i vardagslivet har hon på senare år lagt ihop pusselbitarna på ett sätt som passar just henne med arbetet som hovslagare om mornarna och kvällarna, och däremellan fokus på sina sex–sju hästar. Tillsammans med tävlingar, från lokala unghästhoppningar till trestjärnig fälttävlan utomlands, blir det ett fullmatat program.
    - Visst kan det vara slitigt, men man vinner inga mästerskap genom att ligga på soffan. Man måste få ihop ekonomin, och att kombinera satsningen med ett vanligt jobb som inte går att styra själv tror jag hade varit svårare. Dessutom är det väldigt kul att sko. Särskilt kring mina egna hästars hovar kan jag hålla på och fundera på detaljer i det oändliga.

    Therese Viklund håller i dressyrstammade Vesica, till vänster pappa Per Viklund och till höger mamma Annika Viklund. Foto: Kim C Lundin

    Ser ut att trivas
    Att hon trivs råder det ingen tvekan om. Hon ler stort när hon berättar om sin hästägare, uppfödaren Lena Nyström, och Lenas mamma Ingrid. Hos Nyströms har Therese bokstavligt talat hittat hem – hon bor i en lägenhet på gården.
    - Samarbetet med Nyströms betyder allt. Jag får rida fina hästar och de stöttar mig alltid, men jag känner samtidigt aldrig någon press.
    – Vårt samarbete är guld värt.

    Den enda för Diabolique
    Det tog sin början 2011 när Lena Nyströms Diabolique bestämde sig för att Therese var den enda som skulle få rida henne. Lena rekommenderades att kontakta Therese efter att Diabolique hade visat sig vara minst sagt egensinnig, och Therese lyckades faktiskt med 3-årstesten med det knepiga stoet. Samarbetet fortsatte och Therese skapade en trestjärnig fälttävlanshäst av dressyrtalangen. Hjärnspökena finns dock kvar; Therese är exempelvis den enda som kan sadla henne.
    - Jag skulle inte kunna släppa upp någon annan på henne, eller knappt ens låta någon annan leda henne. Hon valde mig, och nu är det hon och jag.

    Diabolique är förstahäst i stallet jämsides med – eller kanske snarare något före – Viscera. Båda är nio i år och debuterade trestjärnigt i höstas, så 2017 är främst året för att skaffa rutin.

    Två EM-kvalade hästar
    Nyligen EM-kvalade Therese båda hästarna i polska Strzegom.
    - EM i sommar är ett år för tidigt. Om jag skulle bli uttagen vore det så klart jätteroligt, men VM nästa år ligger bättre i tiden. Då hinner vi få mer erfarenhet och har två trestjärniga säsonger bakom oss. Även de andra ”nyströmmarna” som Therese rider har varit planerade som dressyrhästar och har stam därefter.

    Therese Viklund på väg mot seger i Breeders tillsammans med en av Nyströms hästar, Hermanus, förra året. Foto: Lottapictures

    - Men nu har Visceras mamma betäckts med Araldik, så nu kanske det äntligen blir en riktig fälttävlanshäst, skojar Therese som i så fall lär ha första tjing på den unghästen.

    Utbildat hästar sedan barnsben
    Utbildat och tagit upp hästar genom klasserna har Therese Viklund gjort sedan hon var barn. Hon har gjort allt från grunden med i princip samtliga hästar och är i dag tacksam för alla erfarenheter hon har samlat på sig sedan russet hon fick på femårsdagen av morföräldrarna.

    Att utbilda tar dock tid. Det ledde till att Thereses stora framgångar ständigt kom snäppet för sent. SM-medaljen med ponnyn Zipp tog hon som 18-åring, och den mångåriga partnern Mocca S.E. var stabil på young rider-mästerskapsnivå tvåstjärnigt, lagom till Therese blev senior. Nu, med många seniorår framför sig, stämmer tajmningen desto bättre.

    – Med mina hästar som nu ska börja etablera sig på allvar i trestjärnigt är jag äntligen ikapp på den nivån där jag ska vara, säger Therese.

    Blev uttagen till landslaget
    I vintras fick hon ännu ett kvitto på det och på att hårt jobb lönar sig när hon blev en del av Fredrik Bergendorffs landslag.

    Therese Viklund i träningstagen med sin förstahäst, EM-kvalade Diabolique. Foto: Kim C Lundin

    Samtidigt som en ljusnande fälttävlansframtid ser ut att vänta runt hörnet är Therese på helt rätt ställe. 
    - Allt jag har med hästarna, hovslageriet, träningarna och tävlingarna… Jag kunde nog inte ha det bättre just nu. Det känns verkligen som att jag har hittat rätt.

    Fakta/Therese Viklund
    Ålder: 30 år.
    Bor: På Nyströms gård Hässleberga i Skåne.
    Gör: Driver Quality Eventing, landslagsryttare i fälttävlan och hovslagare med examen från Flyinge hovslagarskola.
    Meriter: Vinster upp till CCI2* fälttävlan och placeringar i CIC3*. Även vinster i 1,30-hoppning och Msv B:4 dressyr.

    Aktuella fälttävlanshästar 2017
    Diabolique.
     Sto f –08 e Hoftanz u Daylight e Dream of Heidelberg, uppf Wolfgang Scmitz, äg Lena Nyström. Gick sin andra CIC3* i april med felfritt på hinder i terrängen, precis som i debuten.

    Viscera. Sto f –08 e Fidertanz u Wilhelmientje e Wolkentanz, uppf/äg Lena Nyström. Har haft ett föl och ligger lite efter Diabolique, men kommer i kapp. Debuterade trestjärnigt i höstas. Fokus ligger på att få henne stabil i trestjärnigt.

    Vesica. SWB, sto f –10 e Ampère u Wilhelmientje e Wolkentanz, uppf/äg Lena Nyström. Visceras syster. Har haft föl, debuterade H90 förra året och kom tvåa i Breeders för 5-åringar. Placerad i CIC1*-debuten. Målet är unghäst-VM om hon känns redo när det närmar sig.

    Hermanus. DWB, val f -12 e Don Olymbrio u Queen Serene e Danzas, uppf  Lennart Nyström Hästuppfödning, äg Ingrid Nyström. Vann det öppna 4-årschampionatet 2016. Matchas för strukturens skull som om han skulle gå Breeders i höst, även om han inte får det då han inte är SWB.

    Materia. DWB, sto f –13 e Sezuan u Queen Serene e Danzas, uppf Lena Nyström, äg Lena Nyström/Margareta och Kenneth Törnebrand. 4-åring som är syster till Hermanus. Ska få känna på lägsta klassen i år och hon matchas, precis som sin bror, som om hon skulle gå Breeders. 

    Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridsports pappersutgåva nummer 10-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden