Sverige
27 mars 2021 06:35

Tid för registrering av stall förlängs

SmittspårningStressad över att behöva registrera ditt stall för att uppfylla lagen? Andas ut - du får ytterligare några månader på dig då registreringstiden har förlängts.

Tid för registrering av stall förlängs
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Enligt EU:s nya djurhälsoförordning ska ansvariga för en plats där djur och avelsmaterial hålls registrera den och detta gäller även stallägare.

Anledningen är att det ska bli enklare att spåra smittor vid sjukdomsutbrott.

Detta skulle ha varit gjort i slutet av april, men nu berättar Jordbruksverket på sin webbplats att registreringstiden har förlängts.

Ny förordning

Den nya djurhälsoförordningen, Animal health law, börjar gälla den 21 april. Men sista dagen för att registrera platser där djur hålls flyttas fram till den 1 oktober i år. Men det går bra att göra det redan nu.

− Vi ser positivt på det framflyttade sista datumet eftersom det är många grupper som ska nås av informationen om de nya registreringskraven. Förhoppningsvis kan den förlängda tiden också leda till kortare kötider i vår kundtjänst, som under våren är högt belastad även med andra frågor, säger Sofia Wessman, projektledare på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Det är den som driver en anläggning som ska registrera den. Som en anläggning räknas till exempel i ett stall och ett bete.

Äger, hyr eller arrenderar

− Den som driver anläggningen kan till exempel vara den som äger, hyr eller arrenderar den. Är man osäker får man prata ihop sig. Det viktiga är att någon ansvarar för anläggningen, annars får man inte hålla djur på platsen, fortsätter Sofia Wessman.

Den som driver en veterinärklinik behöver dock inte registrera att de har en anläggning. Vanligtvis behöver inte heller den som har sällskapsdjur göra den här registreringen.

Läs mer på Jordbruksverkets webbplats.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden