Sverige
12 november 2020 13:04
Ridsportplus

Tidigare vd för hästklinik dömd för grov förskingring

RättsligtDen tidigare vd:n för hästkliniken förskingrade över en miljon kronor av klinikens pengar. Han döms nu för grov förskingring, och borde enligt straffskalan tillbringa ett år och två månader i fängelse. Men tingsrätten väljer att döma honom till skyddstillsyn.

Tidigare vd för hästklinik dömd för grov förskingring
Mannen förskingrade över en miljon av klinikens pengar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Brotten som den tidigare vd:n för hästkliniken döms för började 2012 och pågick fram till 2018, då de uppdagades och han fick sluta sin tjänst med omedelbar verkan.

I domen delas gärningarna upp i olika punkter.
En punkt handlar om att mannen under fem års tid upprättade falska fakturor till ett sammanlagt belopp om 321 262,50, fakturor som kliniken fick och där utbetalningarna skedde till hans eget konto.

En annan punkt handlar om att mannen beställt mobiltelefoner som kliniken betalat och som mannen sedan sålt vidare i sin bekantskapskrets, vilket lett till att han tillägnade sig 80 000 kronor.

En tredje punkt gäller att mannen tog kontant betalt av hyresgäster, och stoppade pengarna, totalt 72 000 kronor, i egen ficka.

Tror inte på skåpet

Mannen har hävdat att han lade både dessa pengar och pengarna för de sålda mobiltelefonerna i ett skåp, där han förvarat pengarna för bolagets räkning, men tingsrätten anser att den förklaringen är en efterhandskonstruktion, och tar inte hänsyn till det.

Därefter handlar det om ytterligare fakturor som kliniken har fått betala, trots att det handlade om arbeten och tjänster som gällde mannen personligen. Här handlar det om drygt 600 000 kronor.

Förnekar brott

Totalt har mannen förskingrat 1,1 miljoner kronor enligt domen. Den tidigare vd:n och delägaren i hästkliniken har erkänt ett antal av gärningarna men förnekat brott i samtliga fall, och invänt att gärningarna begåtts av oaktsamhet, alternativt grov oaktsamhet. Han har också betalat tillbaka pengarna till kliniken.

Tingsrätten tror inte på att han har handlat utan uppsåt. I domen skriver tingsrätten att den åtalade har upprättat ett stort antal falska handlingar, och att de falska handlingarna rörande bevispunkt 1, falska fakturor för bland annat webbtjänster, är särskilt förslagna.

Det är uppenbart för tingsrätten att han rörande samtliga styrkta gärningspåståenden handlat uppsåtligen.

”Han har vid många tillfällen tillägnat sig medel som tillhört målsägandena. Mot den bakgrunden är det enligt tingsrättens uppfattning helt orimligt att han kan ha handlat utan uppsåt. Det är uppenbart för tingsrätten att han rörande samtliga styrkta gärningspåståenden handlat uppsåtligen”.

”Han har påstått att han under den tiden åtalet omfattar haft en orimligt hög arbetsbörda och att han brukat mycket alkohol. Även om det skulle ha förhållit sig så som han påstår föranleder detta inte att han kan anses ha handlat utan uppsåt. Hans påstående att han haft egna tillgångar som överstigit de styrkta beloppen samt betalat tillbaka beloppen och mer därtill föranleder inte någon annan bedömning” skriver tingsrätten i domen.

Slipper fängelse

Mannen döms för tre fall av grov förskingring, mot hästkliniken och två företag knutna till kliniken.

Straffvärdet uppgår till fängelse i ett år och två månader, men eftersom lång tid har förflutit sedan en del av brotten begåtts, och eftersom mannen efter brotten har drabbats av svårigheter i yrkes- eller näringsutövning, dömer tingsrätten till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden