Ponny
18 oktober 2016 18:50

Tim pensioneras från de stora tävlingsbanorna

Efter att ha tagit en lång rad ryttare upp i den absoluta dressyrtoppen är det nu dags för svenskfödde Tim att dra sig tillbaka från de stora tävlingsbanorna. Nu väntar ett nytt liv för den framgångsrika ponnyn som läromästare i Danmark.

Tim pensioneras från de stora tävlingsbanorna
Tim tillsammans med Victoria Bergh vid tävlingar i Södertälje 2006. Foto: Roland Thunholm

Vid 20 års ålder har Tim (ASRP, val, f-96 e Hellekis Timjan-Amiral, uppf John Larsson) nu fått dra sig tillbaka från sitt framgångsrika, internationella tävlande. Detta berättar Ewa-Lotta Nyström som köpte Tim som föl för utbildning och sedan har haft kontakt med alla hans ägare under åren. Själv ägde Eva-Lotta Tim under fyra år, och under den tiden hann hon förutom att grundutbilda honom även med att visa fram honom som hingst, visa honom på kvalitets och tävla honom i dressyr bland stora hästar.
– Avelsnämnden tyckte att han hade för små öron för sin ras, säger Ewa-Lotta, och Tim kastrerades därför som 3-åring. Trots detta har han både några barn och barnbarn – en del av dem med framgångar på tävlingsbanorna.

Ewa-Lotta fastnade direkt för Tim när honom såg honom vid nio månaders ålder, och köpte honom med målet att han så småningom skulle gå EM i dressyr. Detta mål har han kommit att uppfylla med råge. Efter att Ewa-Lotta sålde Tim som 4-åring till Emelie Nyreröd, fortsatte han sin karriär med stora framgångar som ungponny – bland annat vann han dressyrchampionatet som sexåring. Därefter följde en strålande karriär på dressyrbanorna med en lång rad SM-medaljer under olika ryttare. Guld blev det tilsammans med Victoria Bergh och Elin Aspnäs. Sitt första EM gick Tim redan som 6-åring, och 2008 blev det individuellt EM-brons tillsammans med Elin Aspnäs*). Efter karriären under svensk flagg såldes Tim till Danmark, där han bland annat vann två danska mästerskap och gick flera EM.


Emelie Nyreröd och Tim år 2003. Foto: Roland Thunholm

Tim har totalt gått mer än 10 EM och representerat fyra olika nationer: Sverige, Damark, Tyskland och Frankrike. Men nu är det alltså slut med alla resor runt om i Europa för Tim, som idag lever pensionärsliv i danska Frederiksborg hos trettonåriga Cathrine Lygum. Tillsammans tävlar de lite smått i lätta klasser, men med tanke på att han hunnit bli 20 år och gått så många EM är det inte längre aktuellt med några större tävlingar, berättar Ewa-Lotta Nyström.

 

Franska Lea Bonifay och Tim vid ponny-EM 2015

*) Elin Aspnäs förlorade bronset till följd av en dopingdom från FEI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Vi ökar!Det firar vi med endast 15:- för första månaden