Dressyr
18 september 2024 17:06

Tinne missade OS – satsar mot världscupen

DressyrHon är en riktig tävlingsmänniska och hade väldigt gärna velat göra sitt åttonde OS. Men Parisspelen kom ett år för tidigt för Lövstas 57-åriga stuterichef Tinne Vilhelmson Silfvén och Hyatt. I stället är planen att rida världscupkval i vinter.

Tinne missade OS – satsar mot världscupen
Tinne Vilhelmson Silfvén och Hyatt i Aachen i somras. Foto: Kim C Lundin

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Tinne Vilhelmson Silfvén gjorde ett ärligt försök att för åttonde gången få ansluta sig till Sveriges olympiska trupp. Men, som hon säger själv, hon klarade inte av att få de resultat hon behövt. 

I Aachen gav hon hästen dess första riktigt stora tävling, var jättenöjd med Hyatt (KWPN sto f -12 e Apache-Sandreo, uppf S Siderius, äg Lövsta Stuteri), men blev snopet nog utblåst av domarna i Grand Prix Special.

Var för taggad

– Det var mitt eget fel, jag tänkte ”nu eller aldrig” och var alldeles för taggad, satte för mycket tryck och Hyatt blev för överladdad. Vi hade ingen kontroll på alla ben och hon blev ojämn av spänning. En lärdom för framtiden – hon har så mycket nerv och vilja att jag måste ha stenkoll på min sinnesstämning, säger Tinne.

Det är första året för Hyatt i Grand Prix, när Tinne fick henne för drygt ett år sedan hade hästen aldrig tävlat på den nivån. Även om Devanto är högre belägen på den officiella rankningslistan, är Hyatt nu nummer ett i stallet. 

Fakta

Tinne Vilhelmson Silfvén

Född: 12 juli 1967.

Familj: Maken Jan Silfvén, sonen Lucas.

Jobb: Stuteri- och utbildningschef på Lövsta Stuteri.

Främsta meriter: 1992, Barcelona, lagfyra, Caprice. 1996, Atlanta. lagfemma, Caprice. 2000, Sydney, lagnia, Cezar. 2004, Aten. lagsexa, Just Mickey. 2008, Hongkong, lagfyra och nia individuellt i GPS, Solos Carex. 2012, London, lagfemma och elva individuellt i küren, Don Auriello. 2016, Rio de Janiero, lagfemma och  åtta i küren, Don Auriello.

Sex VM på fyra olika hästar. Bästa placering 2014, Caen, Don Auriello, femma individuellt  i GPS och sjua i küren.

Åtta finaler i världscupen. Bästa resultat en andraplats med Don Auriello i Göteborg 2016.

Expandera

Under sommarsäsongen har stoet fått lära sig att hantera Grand Prix utomhus, med allt vad det innebär med olika miljöer och atmosfärer.

– I vinter lägger vi till svårare miljöer och tävlar inomhus. Världscupen är målsättningen, både för Hyatt och Devanto.

Det blir en blandad mix av WC-tävlingar, på höstkanten inomhus i Europa och under vintern, som vanligt, i Wellington i Florida. Där har Tinne, familjen och hennes hästar tillbringat den mörka årstiden i många år nu.

Piaffen är en styrka

Att se Tinne på ett sto är ganska nytt.

– Ja, genom mitt jobb på Lövsta har det ju naturligtvis blivit mest hingstar, och även valacker.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 7 230604 Rt
I fjol tog Tinne SM-silver tillsammans med Devanto. Foto: Roland Thunholm

– Men jag gillar ston, det är ofta mycket ge och ta. Lilla fuxen Hyatt har härlig attityd och är otroligt arbetsvillig – och alltid lika rolig att rida.

Personliga rekordet för Hyatt i Grand Prix är 71,5 procent. Hennes styrkor är piaffen, passagen och samlingen, något som naturligtvis kommer att utnyttjas när Hyatt så småningom gör sin första kür.

Stöttar sina elever

Ambitionsnivån hos Tinne är minst lika hög som när hon OS-debuterade i Barcelona 1992 med Caprice. Men vardagen har förändrats en del genom åren.

– Jag rider inte lika mycket nu, bara ungefär fem hästar om dagen.

– Jag tävlar inte heller lika mycket som förr. Det känns precis lika roligt att tävla genom andra, säger hon och syftar på de många elever hon har, inte minst Lövstaryttarna Caroline Darcourt, Linnea Cöster och Lovisa Jendland.

Det är faktiskt mer hästar i Tinnes tillvaro än någonsin.

– Detta är mitt liv, det jag vill göra. Jag älskar att utveckla hästar och ryttare.

Mer ridbarhet

Efter alla år med dressyrhästar ser Tinne en positiv utveckling i hästarna.

– Aveln går mot mer ridbara hästar med stora kvaliteter. Det finns så många fler som är fantastiskt fina.

Tinne är med och formar verksamheten på Lövsta. 

– Det finns så många sidor i mitt jobb, så många vinklingar. Ta bara Lövsta Future Challenge som vuxit här hemma och numera finns i både Europa och i USA. Och alla hingstar. Lövsta är så mycket mer för mig än att bara tävla.  Man är med och påverkar vart sporten ska ta vägen.

Härifrån är det inte långt att komma in på alla de uppmärksammade fall av felaktig hästhantering som (främst) dressyren varit i fokus för.

– Jag välkomnar debatten, bara den är saklig och kunnig. Jag hoppas att det ska komma något positivt ur det hela. Att sporten blir transparent, att bra ridning premieras. För hästens bästa, så klart. 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 15/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Godkända hingstar i flera kategorier med bilder och fakta

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym