Dressyr
20 mars 19:25
Ridsportplus

Tinne om nya fuxstoet Hyatt: ”Passar mig fantastiskt bra”

Ny stjärnaEfter ett par månader på andra sidan Atlanten börjar vintervistelsen lida mot sitt slut för Tinne Vilhelmson Silfvén och flera av Lövstas hästar. I helgen debuterade hon ett nytt framtidshopp på banan, med bravur. "Jag har velat ha ett sto länge nu, så jag är väldigt glad för henne", säger Tinne.

Tinne om nya fuxstoet Hyatt: ”Passar mig fantastiskt bra”
Tinne Vilhelmson Silfvén är glad över sitt känsliga fuxsto. Foto: Lövsta/Lily Forado

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tinne Vilhelmson Silfvén vill gärna ha hästar som är heta och känsliga – i rödhåriga Hyatt (KWPN sto f -12, e Apache-Sandreo, uppf S Siderius) har hon hittat just de egenskaperna.

Stoet, som tidigare ägdes och reds av tyska Anna-Christina Abbelen upp till internationell Intermediare II, fångade Tinne och Lövstas intresse i Tyskland i höstas, och vid provridningen var det lite av en ”perfect match”.

– Vi är väl alltid lite på jakt efter nya hästar, men just den här passade bara så fantastiskt bra. Jag har velat ha ett sto igen, och gärna det här heta, känsliga – det tycker jag är väldigt roligt, men också en utmaning. Det är mycket man ska lära känna, förstå och komma underfund med, menar Tinne.

Jag har velat ha ett sto igen, och gärna det här heta, känsliga – det tycker jag är väldigt roligt, men också en utmaning.

Hyatt flögs över till Florida och Lövsta-teamet vid årsskiftet.
– Allt är fortfarande väldigt nytt. Att vi startade henne på tävling var mest för att lära känna henne i den situationen och veta vad vi har att förvänta oss av henne. Det känns jättespännande.

Seger i andra starten

Ekipaget gjorde två starter i Intermediare på tvåstjärnig nivå under helgen, där de segrade i den andra klassen med dryga 72 procent. Att det blev seger direkt var lite av en överraskning.
– Hon har absolut kvalitéerna för att jag skulle kunna vinna, men att lyckas rida utan fel och att det inte skulle hända något runt omkring – det är ingen lugn och stillsam tävlingsplats här utan mycket rörelse och atmosfär – är ju inte alltid självklart.

Tinne lyfter piaffen, passagen och piruetterna som stoets styrkor, att hon har lätt för samling. Även Hyatts utstrålning är till hennes fördel.
– Det är en väldigt charmig häst. Det heta gör att man får mycket uttryck, men det sätter även ett stort ansvar på ryttaren, att man gör rätt från början, konstaterar hon.

Tinnes topphäst Devanto är även han het och känslig, men det är ändå stor skillnad mellan de båda. Hon beskriver valacken mer som ett kraftpaket.
– Det är två helt olika hästar, men jag gillar det heta.

Tinne Vilhelmson Silfvén-devanto 3 220716 Rt
Tinne Vilhelmson Silfvén och Devanto i Falsterbo 2022. Foto: Roland Thunholm

”Devanto blir bättre och bättre”

Nu återstår endast en tävling till i Florida, innan flyttlasset går hemåt igen. Det är Devanto som ska ut på en runda till på tävlingsbanan, och även om den 14-årige valacken har utvecklats under månaderna i solen återstår en del arbete.

– Devanto blir bättre och bättre, även om jag fortfarande tampas med att vi får en del småfel inne på banan där vi tappar kommunikationen, han försvinner lite för mig. Jag förlorar poäng på att vi får fel och han blir spänd. Men ridkänslan blir bättre och bättre, vi är mer överens nu även om jag inte är av med problematiken helt än, säger Tinne, som även hoppas på att 14-årige Esperance snart ska vara tillbaka på banan.

– Han har haft en del småskador, men är på gång igen nu. Han har inte tävlat här i Florida men varit med och tränats. Jag hoppas att han ska vara igång igen till våren.

180508 Strömsholm Tinne vilhelmson-Silfvén och Esperance. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Tinne och Esperance 2018, när valacken kom till Lövsta. Foto: Roland Thunholm


När hela teamet landar i Sverige väntar lite återhämtning innan tävlingarna drar igång igen. Tinne, som ridit en lång rad mästerskap för Sverige, har inte tappat suget efter att ta sig tillbaka till yttersta eliten.

– Jag vill rida fler mästerskap, även om det är ett tufft lag att ta sig in i. Men det vill jag absolut.

Resultat Wellington

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden