Sverige
26 april 2022 10:40

Tittade på mobilen – kraschade in i hästtransport

TrafikolyckaOlivia Raleby hade precis parkerat i vägrenen med hästtransporten när lastbilen körde rätt in i släpet. "Lastbilschauffören satt och tittade på mobilen och såg inte oss", säger hon. Att hästen Bell lever är ett smärre under.

Tittade på mobilen – kraschade in i hästtransport
Hästtransporten totalförstördes vid smällen. Foto: Privat

Olivia Raleby trodde inte sina ögon när hon kom ur bilen med hästtransporten bakom – släpet var helt demolerat och blodet sprutade från halsen på hästen Bell som hade slungats runt och hängde bak och fram. Strax innan hade Olivias vän stått bakom transporten, som stod parkerad i vägrenen, och försökt vinka åt trafiken att sakta ner.

Plötsligt såg vännen hur chauffören i den stora lastbilen som närmade sig i hög fart tittade på mobilen istället för på vägen.
– Min kompis fick kasta sig ner i diket och sedan hör jag världens smäll. Jag ser att taket på transporten flyger iväg och slänger mig ur bilen, berättar Olivia Raleby som chockades när hon såg transporten och sin häst.

– Bell bara hängde där och jag tror att ytterväggen skar in i ganaschen och halsen. Först trodde jag att huvudet var halvt avskuret, det bara sprutade blod.

Bell3
Blodet bara sprutade från huvudet och halsen. Foto: Privat
Bell4
Bell hade sår och svullnader över hela kroppen. Foto: Privat
Bell2
Här hängde Bell bak och fram. Foto: Privat
Photo-2022-04-26-09-56-34
Olivia Raleby köpte det 9-åriga KWPN-stoet från Nederländerna för ett år sedan. Foto: Privat

Hade trängt in i skelettet

När Olivia och vännen till slut lyckades få loss bommen som låste fast Bell, kunde de få hjälp av en kvinna som hade en plats över i sin hästlastbil längre bak i kön som hade bildats.
– Bell är en häst med mycket nerv men hon var superlugn, både när vi fick loss henne och sedan när vi skulle lasta henne, säger Olivia.

Lastbilschauffören som hade orsakat olyckan kom springande, men Oliva hade inte så mycket att säga till honom.
– Jag trodde att min häst höll på att dö och skrek nog bara alla fula ord jag kunde komma på.

Första anhalten efter olyckan var en bensinstation där en veterinär mötte upp och kunde ge smärtstillande. Därefter gick färden vidare till Strömsholm där Bell fick genomgå en mindre operation för att rensa bort flisor efter att plåtväggen trängt hela vägen in till skelettet.
– På grund av chocken fick hon även blåsljud på hjärtat, så idag skulle hon undersökas av en specialist, berättar Olivia, som först dagen efter känner att hon själv också är lite mörbultad.

Hon driver ett mindre utbildnings- och tillridningsstall utanför Sunne i Värmland, men var under måndagseftermiddagen på väg till Mälarkliniken för ett återbesök. I höjd med Hallstahammar började bilen krångla, men hon lyckades rulla nerför ett krön och ställa sig intill vägkanten där det blev tvåfiligt. Men det small ändå.
– Precis innan olyckan hade både lastbilar och personbilar passerat utan problem, det var gott om plats, säger Olivia.

Lastbilschauffören ska ha delgivits misstanke om vårdslöshet alternativt grov vårdslöshet i trafik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden