Hoppning
9 november 2020 15:25
Ridsportplus

Tjejtrio i SM-topp gav besked till hoppningens förbundskapten

SM i hoppning− Ibland ställs frågan var tjejerna är i hoppningen, och svaret är att de är här. Så sade hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona efter seniorernas SM-final, där tre unga kvinnor intog prispallen medan förhandsfavoriten Peder Fredricson fick stå tillbaka.

Tjejtrio i SM-topp gav besked till hoppningens förbundskapten
Svenska mästaren inomhus Sissela Smith omgiven av silvermedaljör Andrea Persson till vänster och bronsmedaljör Wilma Marklund till höger. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En senior-final där ingen klarade tiden i både kval och final. En young rider-final där ett enda ekipage var felfritt på hinder rakt igenom, och en juniorfinal med omhoppning om både guld och brons. Söndagens SM-finaler bjöd på olika typer av spänning.

− Om vi ska börja med juniorfinalen var det mycket nerver där, sade banbyggaren Maria Alfredsson efteråt.
Flera ekipage fick stopp på inhoppet i banans andra kombination, en oxer med en rundad skärm i nederkant.
− Jag vet inte vad det var med det hindret, men i övrigt var det spridda fel på banan.

Många bommar föll

I början av young rider-finalen duggade nedslagen tätt, något vi har sett många gånger just i young rider-finaler på SM.
− Det blir plötsligt lite större hinder i finalen, då höjden ändras från 1,40 i kvalen till 1,45 i finalen, och då behöver du en ganska kapabel häst, konstaterade Maria Alfredsson.

Seniorernas finalbana bestod av flera tekniska utmaningar. Efter trekombinationen med oxer som uthopp var det bara fyra galoppsprång att ta tillbaka på innan ett glest räcke väntade. De två näst sista hindren var dessutom två stora oxrar efter varandra.
− Här visade det sig om hästarna hade kondition. Ryttarna kanske inte har kunnat tävla lika mycket som vanligt, men har ju då haft desto mer tid att träna kondition, var banbyggarens tanke med den sträckningen.

Bredden gav nya möjligheter

Maria Alfredsson byggde även ponny-SM i veckan innan, och hon var nöjd med anläggningen och insatsen från arrangerande Föreningen Trollhättans Sportryttare.

− Grevagården är en fantastiskt fin anläggning och det har gett andra möjligheter att bygga i ett ridhus som är 30 meter brett. Det är inte många ridhus som är så breda, och det betyder att jag fick bygga in mig på en ny bredd, som ger lite andra möjligheter att placera hindren.

Det var fantastiskt roligt att se dessa tre hårt arbetande och satsande tjejer
Henrik Ankarcrona

 

Finalerna följdes på plats av hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona, liksom av Ann Catrin ”Ancan” Carlsson, med titeln senior advisor för hoppningen.
Henrik Ankarcrona var imponerad över de tre unga ryttarna som stod på pappen efter seniorernas final, Sissela Smith, Andrea Persson och Wilma Marklund.
− Det var fantastiskt roligt att se dessa tre hårt arbetande och satsande tjejer.
− Det undras ibland var tjejerna är när det gäller hoppning på högsta nivå, och svaret är: De är här. Det betyder mycket att de får chansen att tävla mot Peder Fredricson, och dessutom kan slå honom.
− Detta är en värdemätare, och de har fina hästar, så detta bådar gott inför framtiden, sade Henrik Ankarcrona, som nu har en del att fundera över när landslagen i hoppning ska ses över.
− Vi uppdaterar landslagen nu efter SM, och det är mycket möjligt att några av dem som lyckats bra här i dag kommer med då, sade han.

Peder besviken och glad

Förhandstippade favoriten Peder Fredricson, fyra på världsrankingen, fick en bom ner i finalen där han tävlade H&M Christian K.
− Visst blev jag besviken eftersom man alltid vill vinna, men det är också väldigt kul med de här unga ryttarna som är på väg uppåt.
− Jag är dessutom väldigt glad över att tävlingarna överhuvudtaget kunde genomföras, och det har varit ett suveränt arrangemang, där Maria Alfredsson byggt bra banor som varit lagom svåra, summerade Peder Fredricson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden