Fälttävlan
17 februari 16:39
Ridsportplus

Tobias Grönberg: ”Amaretto formade mig och min karriär”

Hästen i mitt hjärtaRidsport har bett välkända ryttare och tränare att berätta vilka hästar som har satt ett rejält avtryck i deras liv. Tobias Grönberg väljer tre hästar som han har tävlat.

Tobias Grönberg: ”Amaretto formade mig och min karriär”
Tobias Grönberg och hans bästa häst Amaretto deltog i unghäst-VM, EM, VM, världscupfinal och Badminton. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Bildskön och vild

  Amaretto (SWB val f -92 e Billion xx-Ganesco, uppf Annika Forsell)

  Tobias Grönberg2 140629 Rt

  Tobias Grönberg Årets tränare 2023, hopptränare för de unga fälttävlanslandslagen. Red tidigare internationell fälttävlan: EM, VM, världs­cupen och Badminton. Tävlade även hoppning. Fokuserar nu på tränarrollen. Foto: Roland Thunholm

  – Amaretto är ett givet val. Jag hade honom sedan han var tre år – det är han som har format både mig och min karriär. Vi köpte honom faktiskt mest för att han var så otroligt vacker. Han var bildskön. Men ganska snart visade han sin kapacitet; det här var på den tiden som man skulle ha snabba hästar i fälttävlan och han var efter Benny Anderssons hingst Billion xx. Han gick unghäst-VM som 7-åring och sedan EM, VM, världscupfinal och Badminton. Vår sista stora tävling tillsammans var världscupfinalen på Ribersborg 2008.
  – Det var en fantastisk resa att få ha Amaretto från det att han var tre till han blev 18, då vår dotter Emelie tog över. En del sade att han till och med gick bättre med henne, ha ha.
  – Han hade en otrolig energi och kapacitet. Däremot kunde han vara lite spänd och vild att rida, så det fick vi jobba med. Som individ var han väldigt snäll. Han hade verkligen allt. Resan med honom har också lärt mig mycket om rehabilitering. Det var jobbigt där och då, men lärorikt i längden. Han hade fem stora senskador, men kom igen hela tiden. Det brukar jag berätta för elever när deras hästar skadar sig – de kan bli bra, ge det bara tid.
  – De sista åren levde han ett fantastiskt pensionärsliv i Gävle. Han gick i en stor hage med en flock shettisar och kunde gå och strosa som han ville. När han sedan blev dålig tvingades vi ta beslutet att ta bort honom. Han blev 23.

  Enorm kapacitet

  Lanson (Holst val f -86 e Lorenz-Farnes)

  Tobias Grönberg Lanson 1996 Foto: Krister Lindh

  Lanson gav Tobias Grönberg en hoppkarriär. Foto: Krister Lindh

  – På hoppsidan måste jag nämna Lanson, som jag tog över från min blivande fru Malin. Om Amaretto gjorde min karriär i fälttävlan, gjorde Lanson min hoppkarriär. Han var snabb och felfri, hade en enorm kapacitet – om han hade en dålig dag fick vi fyra fel som mest. Vi var en alltid en halv sekund bakom Rolf-Göran Bengtsson, han vann allt på den tiden. 
  – Jag tävlade honom i fyra-fem år och och glömmer aldrig när vi skulle debutera 1,50 i Göteborg. Jens Fredricson kom ut före oss och sade ”Det var tufft”. Det vill man knappast höra från honom … Men vi gick in, jag höll galoppen och det gick riktigt bra. Lanson var också väldigt snäll och trevlig. Han har verkligen gjort ett stort avtryck hos mig.

  Knappt andfådd

  Bookmaker xx (val f -00 e Arado-Superlative)

  Bookmaker-tobias Grönberg

  Bookmaker xx var snabb med superkondition. Foto: Yvonne Karlsson

  – Vi köpte honom billigt från galoppbanan när han var tre. Han var för långsam, och så var han liten, bara 1,60. Men han växte och blev till slut 1,72. Han var snäll, trevlig och väldigt ridbar.
  – Jag glömmer aldrig unghäst-VM i fälttävlan när han var sju. Det var hans första stora tävling, och jag kände redan på tredje-fjärde hindret att han var på gång. Han bara cruisade runt banan, och det gör man normalt inte där… Han var knappt andfådd efteråt.
  – En annan gång undrade Erik Duvander om vi verkligen hade ridit steeplechasen, när vi precis hade gått i mål. Bookmaker var knappt ansträngd alls. Han hade en enorm naturlig talang. 
  – Jag måste också tillägga att min fru Malin Grönberg var i allra högsta grad delaktig i utbildningen av både Bookmaker och Lanson. 

  Tobias Grönberg blev nyligen godkänd A-tränare i hoppning.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden