Avel
2 oktober 2017 18:50

Total Hope i täten

Breeders Trophy har inletts på Flyinge med 5-åriga dressyrhästar.
Många nyheter möter både ryttare och publik. Bäst idag var tre hingstar och ett sto, kändisar alla fyra.

Total Hope i täten
Total Hope med sin ryttare Pernilla André Hokfelt Foto: Kim C Lundin

Årets upplaga av Breeders Trophy på Flyinge har flera nyheter såsom spegelvänd domarplacering, sidodomare med kommunikation via headset till varandra. Hästarna gör numera entré via en helt täckt gång från Crafoord-hallen, något som var mycket uppskattat under förra veckans Flyinge Indoor-tävling. Det innebär att publik i år har ingång via Lilla Ridhuset där utställare och servering finns. I dagens 5-årskval dömde Mats Eriksson och Susanne Rudholm.

Det är i år inte tillåtet att filma eller live-sända på sociala medier från hallen eller framridning enligt Swede Horse pressansvariga Anna Nyström. Det är de två live-streamande bolagen Equisport.tv och Clipmyhorse.de som har rättigheterna till årets evenemang i alla hallar. Förbudet sitter anslaget på väg in till Stora Hallen så att ingen kan missa det.
– Vi kommer att be privatpersoner att inte filma i hallen, meddelar Anna Nyström.

Flera avbrott i klassen kom tidigt, Per-Arne Perssons uppfödning Diod skadade sig mellan hästbesiktning och värmning och fick strykas. Nina Lilja och Queen of Diamond fick avbryta sin ritt sedan stoet bitit sig helt lätt och blod uppstått.

Första häst att göra stort avtryck var Christina Olssons uppfödning Astoria (SWB e Sir Donnerhall II-Quaterback) som rids av Jeanna Högberg. De var första ekipage utanför final på unghäst-VM i år och sedan dess har de utvecklats en hel del. I kvalet blev det 87,6 procent med en 9:a för fina framtidsutsikter.

Astoria och Jeanna Högberg.

Nästan lika fina poäng nådde godkände DWB-hingsten Gammelengaards Zappa (DWB e Zonik-Akinos) riden av Jacob Nørby Sørensen. Det blev 9:or på trav och framtidsutsikter, totalt 86,6 procent. Zappa ser ut att känna av en lång säsong som hingst, lite matt efter mycket arbete.

Gammelengaards Zappa och Jacob Nørby Sørensen.

Den verkliga kampen i klassen stod på förhand mellan den nationellt obesegrade godkände hingsten Dragon Welt (Hann e Dancier – Weltmeyer, uppf Pernilla Svensson, äg Tullstorp Dressage AB) och lika godkände Total Hope (Old e Totilas- Don Schufro, uppf Christine Arns-Krogmann, äg Gestüt Lewitz) som har förmodligen världens mest meriterade dressyrföräldrar. Ida-Linn Lundholm visade upp Dragon Welt mjukt och förtjänstfullt. Ett litet motstånd i bryggningen och en lite kort skritt gjorde att poängen för skritten stannade på 8 och totalt 87,6 procent blev resultatet.

Dragon Welt Och Ida-Linn Lundholm.

När Pernilla André-Hokfelt äntrade banan med Total Hope var den kolsvarta hingsten på G.
Hingsten som buköppnades förra året har varit populär i aveln även i år och är inte så rutinerad. Programmets rörelser satte de enkelt, skritt och trav belönades med 9,5 och i framtidsutsikter blev det välförtjänta 10, totalt 93,6 procent och en smakstart på Breeders Trophy för ekipaget.
– Han var nästan för taggad idag men på et väldigt positivt sätt. Jag är nöjd och vet att det kan gå ännu lite bättre när vi är mer samspelta, berättade Pernilla André Hokfelt.
– Det är en fantastisk chans att få rida en sådan häst, att få känna hur en riktigt bra häst kan kännas.

Pernilla André Hokfelt och Total Hope.

På lördag gör 12 finalister upp om Breeders Trophy för 5-åriga hästar.

Resultat 5-årskval
Start- och resultatlistor Breeders Trophy dressyr
Webb-tv sändning från 5-årskvalet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden