Sverige
26 juli 2016 17:30

Tragisk olycka tog Pia Höegh Pålssons liv

Pia Höegh Pålsson, med stort engagemang för svensk sportkörning och för körhästar i toppklass, har gått bort i en tragisk olycka.

Tragisk olycka tog Pia Höegh Pålssons liv
Pia var en van kusk, här ses hon med sitt frieserpar för många år sedan.

Pia skulle ta sina och maken Christer Pålssons parhästar till beteshagen, en välförtjänt belöning efter deras fina insats vid tävlingarna på Herrevadskloster förra helgen tillsammans med landslagskusken Ewa Nowén.

Vägen till hagen är smal, hästarna var riktigt på tårna. Ägaren till gården där Pia och Christer har sitt stall såg henne på långt håll där han satt i traktorn. Han fick undan traktorn i god tid och gick ur för att hjälpa till med hästarna.

I samma stund slog olyckan till. En av hästarna trängde Pia och sedan drog båda hästarna omkull henne. Hon blev illa trampad i bröstkorgen; lungor, revben och en del av hjärtat tog stryk.

Hjälp var snabbt på plats, tillkallad av den chockade vännen som fanns vid Pias sida till ambulansen kom. Hon kördes först till Helsingborg och sedan till Lund, men hennes liv gick inte att rädda.

Pias bortgång är en total chock, först och främst för hennes familj men också för kör-Sverige och kör-Danmark. Pias engagemang och intresse för körning började tidigt och tog riktig fart när hon för många år sedan träffade Christer och lämnade Danmark för södra Sverige.

Pia fanns med redan i verksamheten på Vrångabäck, där Christer arbetade med unga travhästar. De flyttade så småningom till den lilla byn Ebbarp utanför Perstorp där Pia byggde upp sin egen verksamhet, en klädbutik.

Vid sidan om fanns hela tiden hästarna och Pia och Christer byggde ett eget körstall på granngården Troedsberga. Här hade de unga hästar, både egna uppfödningar och unga hästar de köpt in.

Tanken var att skapa körhästar i toppklass, med bra gång, med flashigt utseende och potential. Christer och Pia var inte främmande för att mixa lite bland raserna för att få fram den ultimata körhästen. Bland annat använde de välkände SWB-hingsten Dahlwinnie tillsammans med ston av travarras i sin avel.

På fredag begravs Pia i Oderljunga kyrka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden