Hästliv
25 juni 2019 07:58
Ridsportplus

Tragiskt slut för sto och föl som många ville vara med och rädda

Intensivvård"Med krossat hjärta måste jag meddela att vi tagit farväl av både Zeb och hans mamma Mary. Han dippade under dagen och ville inte riktigt hämta sig." Det berättar ägaren Sara D. Alvrud som försökte rädda sina hästar och backades upp genom en insamling.

Tragiskt slut för sto och föl som många ville vara med och rädda
Fölet Zeb och hans mamma, morganhästen Mary har nu båda fått somna in. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Natten till i söndags föddes ett morganföl alldeles för tidigt hos Sara D. Alvrud i Genarp, troligen som en följd av en moderkaksinflammation hos stoet.
Sto och föl kördes till Specialisthästsjukhuset i Helsingborg, trots att Sara inte visste hur hon skulle ha råd med intensivvården. Ingen av hästarna var försäkrade. Stoet var så gammalt när Sara köpte henne att det då inte gick att försäkra henne.

Det fick vänner till Sara att starta en insamling, som lede till bidrag från många olika håll.

Men sent på måndagskvällen kom Sara med ett sorgligt besked.
”Med krossat hjärta måste jag meddela att vi ikväll tagit farväl av både Zeb och hans mamma Mary”, skriver hon på Ridsports Facebook.

Slutade äta

Sara berättar att Zeb slutade äta och tappade sugreflexen.
”Röntgen visade att hans skelett och leder inte var så välutvecklade som vi hoppats på och hans framtida utsikter som fungerande ridhäst var små. Detta i kombination med att hans prover inte var bra och man inte kunde garantera en positiv utgång de kommande dagarna gjorde att vi tog beslutet att låta honom slippa lida. Jag lät hans mamma följa, hon var trött och krävde flera dagars behandling till för livmodern men framförallt ville jag inte se henne i sorg. Hon var ett fantastiskt sto som jag är ytterst tacksam för att få ha spenderat en liten del av livet med.”

Framförallt ville jag inte se henne i sorg

”Tack till alla er som engagerat er. De pengar som blir över kommer vi att lägga i en fond för att hjälpa andra som hamnar i samma situation och behöver hjälp” skriver Sara D. Alvrud som också tackar Evidensia i Helsingborg för förstklassig vård och fint bemötande..

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden