Träningstips
3 oktober 2017 12:01
Ridsportplus

Träna unghästens rygg på bästa sätt

Tillväxtzonerna i hästen ryggkotpelaren hör till dem som sluter sig sist, inte förrän hästen är fem, sex år. För att hästen ska ha den fysiska förmågan att bära ryttaren behöver den därför träna upp sin muskulatur.

Träna unghästens rygg på bästa sätt
Övningarna för att uppnå detta bör huvudsakligen ske under ryttare, så att vävnaderna anpassar sig efter de nya kraven. Allt som får hästen att lyfta benen är bra. Foto: I-stock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns många olika sätt att träna upp hästen för den nya utmaningen. Det man vill åstadkomma är att stärka rygg- och bakdelsmuskulatur så att överlinjen blir som en spänd båge som kan bära ryttaren.
Detta uppnås genom högre benlyft vilket i sin tur påverkar den djupa bukmuskulaturen att aktivera sig. Denna kraft fortplantas uppåt, så att hästen med tiden får en ring av stark muskulatur.
På en vältränad häst är ryggsträckarmuskeln tjock och välutvecklad.

Få hästen att lyfta benen
Musklerna behöver inte bara bli starka, utan även uthålliga. Övningarna för att uppnå detta bör huvudsakligen ske under ryttare, så att vävnaderna anpassar sig efter de nya kraven, men kan ibland växlas med träning utan ryttare.
Allt som får hästen att lyfta benen är bra. Detta är några sätt att åstadkomma det på:

•  Ridning i terräng, gärna oländig sådan med stubbar, stockar och ris som får hästen att automatiskt lyfta på benen. Det räcker att skritta i olika figurer: serpentiner, volter och åttvolter.
Rid korta pass i början, tills hästen byggt upp styrkan.

•  Den som inte har terräng inpå stallknuten kan använda sig av cavalettibommar på ridbanan. Dessa går att variera på oändligt många sätt och det finns flera böcker med tips på övningar.
En ryttare i världsklass som använder mycket cavaletti i uppbyggnaden av unghästarna är nyblivna europamästaren i fälttävlan Ingrid Klimke.

•  Backträning är ett annat beprövat sätt att träna upp ”filéer” längs ryggen. Klättringen sker bäst i skritt, så att hästen verkligen arbetar sig uppför backen steg för steg.

•  Gymnastikhoppning över serier av låga hinder.

•  Träning i vatten. Detta kan ske på vattenband på särskilda träningscentra då hästen skrittar med vatten i olika höjd eller under ryttare i en sjö eller havet, där det finns bra botten.
Vattnet erbjuder ett motstånd som får hästen att kliva på med rejäla benlyft. Det är effektiv träning som inte ska överdrivas i början utan ökas på successivt. Skritt i djup snö ger samma effekt.

•  Tömkörning i omväxlande terräng.

Var uppmärksam på att sadeln kan behöva anpassas allt eftersom hästens rygg förändras av arbetet.
Innan hästen har ordentlig ryggmuskulatur bör den inte ha en sadel som ligger väldigt tätt an mot skelettet.

Så tränar du unghästen

Hästens styrka och uthållighet

  • Styrkan i musklerna tränas upp genom hög intensitet i arbetet, en kraftig ansträngning under en kort period.
  • Uthållighet uppnås genom repetition av muskelsammandragningen, det krävs lägre grad av intensitet men fler repetitioner.
  • Intervallträning är det mest effektiva: lägg in en återhämtningspaus i skritt mellan varje omgång arbete. Intensiteten i arbetet ökas genom fler om­gångar, inte genom ökad svårighets­grad.
Expandera

Text: Ingrid Andersson i samarbete med veterinär Charlie Lindberg.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden