Hästägartips
16 april 2020 14:53
Ridsportplus

Tränarna om den nya digitala tekniken

Digital träningMed den digitala tekniken öppnas marknaden för en helt ny träningsform. Ridsport har pratat med några av landets experter om vad digitala träningar kan innebära, och de upplever både en ökad tillströmning av frågor samtidigt som det finns problem - inte minst med digitala hoppträningar.

Tränarna om den nya digitala tekniken
Jenny Stråhle och Nina Lilja är två av experterna som Ridsport frågat om den nya digitala träningsformen. Foto: Privat/Mateusz Dziurla

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

”Digitalt är en helt ny träningsform”

Jennystrahle
Jenny Stråhle Foto: Privat

”Vi får förfrågningar från många håll om vår app just nu”, säger Jenny Stråhle, grundare av Ridesum som erbjuder en funktion där tränare och elev kan koppla ihop sig digitalt.

Isoleringen till följd av coronasmittan gör att efterfrågan på digitala verktyg är stor.
− Vi har en ökad tillströmning och får dessutom frågor från andra länder, som vill använda vår app och behöver hjälp med att översätta svenskan, säger Jenny Stråhle.

Hon tror att tränarna är redo att ta sig an den nya digitala tekniken.
− En del har tyckt att det verkat svårt, men blivit positivt överraskade när de provat.
− Vi ser den digitala träningen som ett komplement till annan träning, men jag pratade med en av våra stora tränare häromdagen som sa att ”Detta är inte ett komplement, det är en ny träningsform.”

Tranapadistans06
I isoleringstid är det allt fler som börjar träna på distans. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hoppträning på distans ingen självklarhet

Nina-lilja
Nina Lilja Foto: Mateusz Dziurla

Det givna användningsområdet för digital träning är dressyr. Att ha hoppning med tränaren på länk innebär både problem och risker, säger tränare till Ridsport.
− Man kan tänka sig att ha en banträning där deltagarna hoppar en bana och tränaren får kommentera filmen i efterhand. Men det måste finnas vuxna på plats och banan ska vara ritad av en banbyggare, med rätt hinderhöjder och avstånd. Att ha terrängträning på distans tycker jag inte är tänkbart, säger hopptränaren Lena Bredberg.

Även Nina Lilja ser problem med digitala hoppträningar.
− Jag har ett stort kontrollbehov, även om någon annan bygger banan vill jag själv kontrollera höjder och avstånd. Samtidigt har jag följt en hoppträning på distans som Lisen Bratt Fredricson hade för min sambo, och det funkade, men kanske inte lika bra som en vanlig träning.

Fakta

Digitala tävlingar:

  • Ridsportappen Ridely har tagit initiativ till en digital dressyrtävling, där ryttarna kan skicka in sina ritter i Lätt C:1, Lätt B:1 och Lätt A:1 för bedömning. Tävlingen pågår till den 14 april, är gratis och alla deltagare får ett protokoll efteråt. 
  • Även Live Arena och Dressage Power erbjuder online-tävlingar i dressyr, men från Lätt B för ponny och Lätt A:3 för häst. Tävlingarna rids med både kval och final, och filmer ska skickas in vid olika tidpunkter. De är i samarbete med Fredrik Spetz dessutom först med en online-tävling i hoppning, genom inverkansbedömning i klasser från 1,10. Tävlingen genomförs vid två tillfällen i maj och alla deltagare ska bygga samma bana och filma sina ritter.
  • Islandshästarnas Corona cup är en digital tävling med olika deltävlingar varje vecka. Insända filmer bedöms av domare, och en del av startavgiften går till välgörande ändamål. Hundratals ryttare har deltagit hittills och bara under första veckan samlades 13 000 kronor in till Barncancerfonden.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden