Sverige
13 mars 2021 14:11

Träningsmetoden kan påverka relationen till hästen

ForskningPiska eller morot? Hur du tränar din häst kan ha betydelse för hur hästen ser på relationen. Det visar en ny studie där man har tittat på hur hästen upplever sin relation till människan. Läs mer här.

Träningsmetoden kan påverka relationen till hästen
Rikstäckande hästbrist råder. Foto: Istock

Graden av piska kontra morot i träningen kan påverka hästens syn på relationen. Det visar en studie där forskare har undersökt hur hästen upplever sin relation till människan med hjälp av beteendestudier grundade på humanpsykologins anknytningsteorier. Studien genomfördes vid Linköpings universitet i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet.

I studien observerades hästarna i ett inhägnat område i ett ridhus, där de fick vara ensamma tillsammans med ägaren respektive en främling. Dessa ombads sedan lämna hästen ett par minuter för att sedan återvända.

Vid båda återföreningarna såg man att hästarna sökte kontakt med både ägaren och främlingen efter separationen, och att hästarnas hjärtfrekvens gick ner. Något som tyder på att även en främling kunde ge liknande trygghet som ägaren i denna stressande situation.

Särskilt intressant var att de hästar som tränades med positiv förstärkning var mer benägna att ta mest kontakt med den främmande personen vid återföreningen. Detta jämfört med hästar som tränats med negativ förstärkning eller en kombination av negativ och positiv förstärkning. Något som i sin tur kan tyda på en högre positiv förväntan hos hästar som tränas med hjälp av godbitar och beröring vid önskat beteende.

Läs hela studien här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden