Sverige
9 augusti 2019 07:05

Tre ponnyer döda efter blixtnedslag hos landslagsledare

OväderPå torsdagen dog tre ponnyer i samband med ett blixtnedslag hos Sveriges landslagsledare i ponnydressyr, Pytt Hamberg. En dog direkt och två av ponnyerna avlivades efter att ha skadats allvarligt. "Det var tungt att se dem lida så," säger Pytt Hamberg.

Tre ponnyer döda efter blixtnedslag hos landslagsledare
Det var på torsdagen som ovädret drog förbi över Rånäs. Foto: Istock/zakaz86

Det var på torsdagen som ett oväder med åska drog förbi över Rånäs i Stockholms län där Pytt Hamberg har sin verksamhet.

De andra två var mycket svårt skadade, delvis förlamade. En kunde inte svälja. Ingen av dem kunde gå.

Blixten slog ner och en av hennes ponnyer dog direkt.

– De andra två var mycket svårt skadade, delvis förlamade. En kunde inte svälja. De var blinda eller så såg de väldigt dåligt, berättar Pytt Hamberg.

– Troligen var hörseln också delvis ur funktion. Ingen av dem kunde gå. Deras blodtryck var väldigt lågt. Det var tungt att se dem lida så.

SM i Gävle 2018-07-21, fri att publicera. Pytt Hamberg
Pytt Hamberg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Distriktsveterinären var dock ganska snabbt på plats för avlivning.
– Nu är det vi som finns kvar som får bära smärtan, säger Pytt Hamberg som också skriver så här på sociala medier: ”Ibland händer saker snabbt och det är svårt att ta till sig. Vid kvällens oväder slog blixten ner i en av hagarna. En ponny dog direkt, två andra var så svårt skadade att de fick avlivas. Nu sitter jag och tittar ut över sjön och det känns väldigt tungt. Vila i frid Oh My Lord, Oh Jambo Jambo och Hugo.”

P4 Stockholm rapporterar att ett stall i Rånäs fattade eld på torsdagskvällen. Detta efter att blixten hade slagit ner. Inga hästar ska ha kommit till skada och branden var under kontroll vid 19.30.

Lyssna på inslaget hos P4 Stockholm nedan.

Tidigare i år skrev Ridsport om brandsäkerhet i stall. Läs artikeln här (PLUS).

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden