Hästägartips
4 januari 2021 19:05
Ridsportplus

Tre röster om tillskott för luftvägarna

Tre rösterHästar kan precis som människor få 
problem med andningen i form av både allergier och astma. Men går det att hjälpa hästen med tillskott i fodret? Ridsport har talat med tre experter i ämnet.

Tre röster om tillskott för luftvägarna
Det finns en stor mängd av olika tillskott på den svenska marknaden som påstås underlätta andningen för hästar med problem. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Miia Riihimäki ”Viktigt att ta bort orsaken till problemen”

  Sv-miariikimaki
  Miia Riihimäki är doktor i veterinär-medicin och universitetslektor vid SLU. Hon forskar på luftvägssjukomar som astma och kvarka.

  ”Det som är mest bevisat att kunna stödja en antiinflammatorisk effekt är omega-3. I dag finns hur många preparat som helst på marknaden, men det finns inte likadan forskning bakom dem.

  Det är inte farligt att ge sin häst omega-3 — det kostar däremot pengar. Men det är viktigt att en veterinär konstaterar vad problemen beror på, att det inte är till exempel en infektion. Det finns risker med att självbehandla. Omega-3 bör mer vara ett komplement, som understödjande behandling, än en självbehandling. Symtomen vid luftvägsproblem kommer från inflammation, och om man botar den försvinner symtomen.

  Veterinären behandlar med kortison på valfritt administrationssätt. Inhalerat kortison ges även till överviktiga hästar, det finns ingen dokumenterad risk för fång som biverkning. Allmänbehandling med viss typ av kortison ges däremot inte gärna till överviktiga hästar eller hästar med metabola rubbningar.

  Viktigt är att ta bort orsaken till problemen, som ofta finns i stallmiljön.”

  Christina Kryder Andersen: ”Örter kan ses som kontroversiella”

  Svchristinahippolyt
  Christina Kryder Andersen, chef för vetenskap, produkter och kvalitet på den nordiska filialen av foderföretaget St  Hippolyt.

  ”Vår produkt innehåller höga halter av olika örter som specifikt påverkar luftvägarna. Örterna stöder rena och friska luftvägar och ett välfungerande immunförsvar.

  Örter innehåller både flavonoider och eteriska oljor och studier på hästar med andningsproblem som fått örter visar att örterna kan ha en positiv effekt på hästens luftvägar. Örter kan ses som kontroversiella och det är viktigt vi fortsätter att forska på deras effekter på hästar, likväl som på människor. Resultat på både djur och människor ser mycket lovande ut, det verkar som att produkter som innehåller örter också kan vara till nytta för våra hästar.

  Vår produkt Mucolyt innehåller även antioxidanter. Hästar som har andningsproblem har ofta ökad oxidativ stress i cellerna runt luftvägarna på grund av ett ökat antal fria radikaler. Antioxidanter som vitamin C och E är viktiga för att skydda cellerna.”

  Sofia Fredriksson: ”Finns en gräns när vi säger att kunden behöver söka veterinär”

  Sv-sofia-naf-(kopia)
  Sofia Fredriksson är chef på NAF Sweden/Ryttarcompaniet. NAF är ett brittiskt företag som tillverkar fodertillskott. NAF Sweden/Ryttarcompaniet är deras distributör i Sverige.

  ”Vi har tre tillskott mot luftvägsproblem. Vi har en boost som gör att det verkligen lossnar och ger stöd åt läkningsprocessen, och så har vi en understödjande produkt. Dessutom finns produkten som heter Respirator.

  Orsaken till att vi har både en boost och Respirator är att boosten  har karenstid på 48 timmar på grund av att den innehåller immunstödet echinacea. Respirator går det att tävla på, så många byter mellan varianterna.

  Det kan vara upp till 40 ingredienser i en produkt och det blir en synergieffekt av sammansättningen, det är inte en
  enskild ingrediens som är avgörande.

  Vi har varit ganska sifferstyrda i Sverige, men nu har det gått mer åt att titta på hästen och analysera, tänka mer på helheten och vad hästen behöver för att må bra och prestera. Men visst finns det en gräns när våra rådgivare säger att kunden behöver söka veterinär.”

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden