Sportnytt
24 september 2019 10:59

Tre ryttare får elitstipendium

ElitsatsningTvå fälttävlansryttare och en distansryttare finns med bland de 75 elitidrottare som det kommande året får ekonomisk stöttning av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.

Tre ryttare får elitstipendium
Mikaela Linnér, Vendela Eriksdotter Rubin och Ebba Adnervik finns med bland de elitidrottare som får stipendier från Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Foto: Ulf Lonäs, Fredrik Jonsving, Roland Thunholm

Fälttävlansryttarna Ebba Adnervik och Vendela Eriksdotter Rubin finns tillsammans med distansryttaren Mikaela Linnér med på listan över de idrottare får Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2019–2020.

Av de 75 idrottarna som får stipendiet studerar 71 på universitet eller högskola parallellt med sin elitsatsning inom respektive idrott.

– Att fler och fler landslagsaktiva i de flesta idrotter satsar på en dubbel karriär där de kombinerar elitidrott och studier är mycket positivt och gynnar både den idrottsliga och den civila karriären, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd på RF i ett pressmeddelande.

Fakta

Fakta elitidrottsstipendiet 2019–2020

  • Antal sökande var 391 idrottare.
  • De sökande var från 51 olika specialidrottsförbund (SF).
  • Av de 391 sökande var 179 män (46 procent) och 212 kvinnor (54 procent).
  • Stipendiaterna får 50 000 kronor var under året.

Urvalet blir tuffare för varje år. Årets stipendier söktes av 391 idrottare, många på hög nivå både i idrottsligt och studiemässigt.

Alla 75 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM, VM, Paralympics eller OS (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap.

För att vara aktuell som stipendiat krävs att den sökande har en god utvecklingsmiljö.

– En god utvecklingsmiljö handlar bland annat om, förutom koppling till idrottens elit- och landslagsverksamhet, närvaro av tränare, att det finns sparring och träningskamrater, speltid eller ett relevant tävlingsprogram, säger Liselotte Ohlson.

Förutom ekonomiskt stöd på 50 000 kronor per stipendiat ingår också resursstöd från Riksidrottsförbundet i bland annat idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi.

– Svenska Spel är idrottsrörelsens största supporter. Därför känns det bra att vi kan erbjuda aktiva möjligheten att kombinera en elitsatsning med studier, eftersom vi också vet att idrottskarriären en dag kommer att ta slut. Då vill vi att drömmen om en civil karriär kan realiseras, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel i ett pressmeddelande.

Stipendierna delas ut i samband med Idrottsgalan den 27 januari.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden