Sportnytt
12 januari 2018 18:05

Tre satsande ryttare söker 3 000 hästägare

AndelarEn struktur för crowdfunding av hästar inom ridsporten har introducerats. Det är företaget MyHorse som i första steget samlar in pengar till tre satsande tävlingsryttare. Totalt 3 000 andelar i tävlingshästar erbjuds i pilotkampanjerna.


Tre satsande ryttare söker 3 000 hästägare
Sandra Dahlin, här med Ichi, söker hästägare till 3-åriga Ellie.

Bakom idén står Eva Hedlund, vd för MyHorse, och Birgitta Dahlin, mamma till dressyrryttaren Sandra Dahlin, som såg ett behov av att föra samman ryttare med finansiärer.
− Hittills har det funnits ganska få sponsorer av hästar till ryttare. Med dagens digitala lösningar kan fler vara med och äga andelar i hästar, säger Kristoffer Eriksson, en av grundarna och tekniskt ansvarig för MyHorse.

Kontroller görs

Den ryttare som söker hästägare får skicka in en ansökan till företaget, som gör olika kontroller innan kampanjen startas.
−Våra kampanjer ska vara trygga och säkra, och vi gör kontroller på samma sätt som när du söker lån hos banken, säger Kristoffer Eriksson.
De första ryttarna som söker finansiering via MyHorse är hoppryttarna Joel Torstenson och Joel Andersson, som också söker hästar att köpa, och dressyrryttaren Sandra Dahlin, som redan har en lovande unghäst där hon säljer andelar.

500 kronor styck

Totalt finns 3 000 hästandelar till försäljning via hemsidan, och varje andel kostar 500 kronor.
Dessutom tillkommer en månadskostnad för varje andel, och det framgår inte förrän man klickat sig vidare på sidan.
−Uppläggen är olika i varje kampanj, och vi jobbar med att förtydliga informationen, säger Kristoffer Eriksson.

Alla som blir delägare i en häst kan sedan följa ekipaget på olika sätt.
−Det kommer att finnas ett särskilt forum på nätet där jag berättar om hur det går och lägger upp filmer, säger Sandra Dahlin, som söker hästägare till Ellie (SWB f 2015 e Zuidenwind – Don Shufro).
−Det är spännande att prova det här sättet att söka hästägare, och jag hoppas att många ska se det som en möjlighet. Hästägarna ska också bjudas in till träningar och kunna se hästen, säger Sandra Dahlin som säljer 400 andelar i hästen.

Vanligt inom travet

Andelsägda hästar är vanligt inom travet, där det också finns prispengar att hämta hem för hästägarna. Några prispengar kan inte andelsägarna i MyHorse räkna med, men däremot får de del av vinsten när andelshästen säljs, och tanken är att andelshästarna ska säljas efter en viss tid.
−Det är inte bara satsande ryttare som kan använda sig av den här typen av kampanjer. Man kan också tänka sig att en ridskola lägger upp en kampanj för att samla in pengar till en ny ridskolehäst. Allt är möjligt så länge det finns en häst att samlas kring och äga tillsammans, säger Kristoffer Eriksson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-