Sport
4 november 2022 19:00
Ridsportplus

Tredje chans för hoppryttare i nya TR – kolla in ändringarna här

TävlingsreglementetUteslutning först vid tredje olydnaden i lägre hoppklasser, inget champagnesprutande på prispallen, reglerat antal starter för en häst under en 30-dagarsperiod, möjlighet för arrangörer att ställa in tävlingar om smittsamma sjukdomar för människor härjar samt förtydligande om spöanvändning. Det är bara några nyheter i det svenska tävlingsreglementet, TR, som börjar gälla vid årsskiftet.

Tredje chans för hoppryttare i nya TR – kolla in ändringarna här
Enligt nya TR ska det finnas möjlighet att longera sin häst vid unghästtävlingar i dressyr. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är Svenska Ridsportförbundet som har publicerat de nya tävlingsreglementena på sin webbplats. Det är inte de slutgiltiga versionerna som publiceras, utan det handlar om preliminära versioner som publiceras som förhandsinformation.

    En nyhet i hoppningens TR är att ekipage blir uteslutna först vid tredje olydnaden i klasser upp till1,05-klasser för häst och Lätt C+5 cm för ponnyer. Andra olydnaden i dessa klasser ger 8 fel, medan första olydnaden liksom tidigare ger 4 fel. I högre klasser gäller uteslutning vid andra olydnaden.

    I hoppningens TR står det numera också att en häst/ponny får göra max tolv starter under en 30-dagars period. Det blir också tillåtet för ett ekipage att starta både avd A och B i samma klass under förutsättning att avd A rids före avd B.

    Tidsfel försvinner

    En annan nyhet för hoppning för hästar är att tidsfelen försvinner upp till och med 1,05-klass. Tillåten tid där blir alltid 120 sekunder. Samma regel gäller för ponnyer upp till och med Lätt C+5 cm.

    Den tidigare regeln om att det är tillåtet att hoppa 10 cm högre och längre än klassens maxhöjd/maxlängd på framhoppningen försvinner. Från och med årsskiftet ska ekipagen hålla sig inom maxgränserna för hindren inne på banan även på framhoppningen.

    Det har också gjorts en hel del förtydliganden gällande användning av spö och dessa gäller hela tävlingsområdet. Spö får endast användas som anvisning, inte bestraffning, och en sådan anvisning kan tillåtas högst två gånger under en ritt som en lätt petning på bogen eller bakom sadeln.

    Vid olydnad

    Vid olydnad får hästen göras mer uppmärksam genom att ryttaren ger en lätt petning på bogen eller bakom sadeln, vilket är en skärpning. Spöet ska i så fall användas i direkt anslutning till olydnaden. Slag räknas som en form av bestraffning och är alltså inte tillåtna.

    Spö får heller aldrig användas efter att ekipaget blivit uteslutet, utgått eller har hoppat banans sista hinder. Däremot får spö användas för att förhindra eller stoppa en händelse där ryttaren, hästen och/eller omgivningen utsätts eller riskerar att utsättas för fysisk skada.

    TR, hoppning

    Överdrivna tygeltag och hjälper är alltid förbjudna enligt nya TR.

    När det gäller de allmänna bestämmelserna framgår det att straff för överträdelse av TR gällande otillåten hantering av häst numera även gäller vid träning.

    Smittsamma sjukdomar

    Som ”force majeure” för arrangörer gäller nu inte längre enbart saker som naturkatastrofer, strejk och utbrott av smittsamma sjukdomar på häst utan även utbrott av smittsamma sjukdomar på människor. Häst som vid en eventuell kontroll har en ogiltig vaccinationshistorik måste omedelbart lämna tävlingsplatsen.

    Det framgår också tydligt i TR Gemensamma bestämmelser att alkohol inte är tillåtet i samband med prisutdelningar, inga champagneflaskor som skakas och öppnas alltså. Det blir också en tydligare blodsregel då ekipage ska uteslutas om blod, sår eller svullnad upptäcks under ritten.

    I de gemensamma bestämmelserna, som gäller för alla grenar, står det också att när det gäller hoppning måste häst inte längre ha träns vid lastning/urlastning/ledande, det är tillåtet med grimma med kedjegrimskaft som är kopplat under eller över nosen. Detta under förutsättning att byte till huvudlag sker i stall, transport eller på annan anvisad plats.

    TR, gemensamma bestämmelser

    I dressyr ska tävlingsarrangör kunna anvisa plats för longering när unghästklasser ordnas.

    Det finns också en hel del nya formuleringar kring betsling i dressyren, bland annat får sidostyckena och nosgrimman inte tillsammans ha en hävstångsinverkan. Även kring kvalregler finns det en del ändringar.

    TR, dressyr

    Samtliga TR

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden